Mellplasztika

A nőiesség egyik fő szimóluma a mell, amely évszázadok óta tűnik fel festményeken, szobrokon – mondhatni központi szerepben. Habár Tiziano több, mint ötszáz éves Urbinói Vénusza nagy port kavart a maga idejében, ma már szinte természetes, ha efféle ábrázolásban látjuk a női testet.

Azonban a szépségideálok jelentősen megváltoztak, ezzel együtt az plasztikai sebészeti beavatkozások sokat fejlődtek a javunkra, biztonságosabbá és elérhetőbbé váltak.

A mell tagadhatatlanul fontos szerepet tölt be a nők önértékelésében, önbizalmában és nem utolsó sorban a szexualitásban. A mérete, valamint a formája genetikailag meghatározott. Míg fiatal korban feszesség jellemzi, a kor előrehaladtával a megereszkedett bőr, ami gondot okoz. Egy várandósság során is rengeteget változik a női mell, főként a szülés utáni időszakban, amikor az emlő újabb fontos szerepét töltheti be.

A mi hivatásunk, hogy segítsünk visszanyerni az önbizalmát, testi és lelki egészségét akár a mellnagyobbítás, mellfelvarrás, mellkisebbítés vagy mellbimbó és bimbó udvari korrekció a mellplasztika műtét fő szempontja!

Mellplasztikai beavatkozások:

A mellplasztika különböző műtétek összefoglaló neve. A női mell az egyik leggyakoribb testtáj, amelyen esztétikai vagy helyreállító műtét elvégzésére kerül sor. A mellplasztika magában foglalja a mellfelvarrást, a mellkisebbítést, a mellnagyobbítást, a mellek alaki deformáltságának a megszüntetését, esetleg a mellbimbón végzett műtéteket is.

Az általunk használt szilikonok, Magyarországon forgalmazottak európai és amerikai szabványnak egyaránt megfelelnek. A szilikon tartalmú implantátumok tapintása felel meg leginkább a természetes női mell tapintásának, hiszen a sóoldattal töltöttek keményebbek.

Az orvossal való, beavatkozás előtti vizsgálatok és a konzultáció lehetőséget nyújt rá, hogy a páciens saját elvárásait összeegyeztessük a rendelkezésre álló adottságokkal, a lehetőségekkel, majd ezektől függően közös megoldást találjunk a műtétre.

Mellplasztika műtétek fajtái:

Mellnagyobbítás szilikonnal:

Biztonságos mellnagyobbítás folyamatosan ellenőrzött, orvosi kontroll alatt álló modern implantátumokkal és professzionális orvosi eszközökkel végezzük ezeket a beavatkozásokat.

B-lite mellimplantátum mellplasztika
B-lite mellimplantátum mellplasztika

Az egyik leggyakrabban végzett eljárás, amely nők millióinak segített visszanyerni az önbizalmát. Az idő előrehaladtával olyan technológiák, olyan anyagok jelentek meg az implantátumok felhozatalában, amelyek rendkívül sokoldalú lehetőségekkel tudnak szolgálni a páciensek számára.

A beavatkozások többségében szilikon implantátumot szoktak alkalmazni. Ezek már nagyon modern tulajdonságokkal rendelkeznek, biztonságosak. Sok nő nincs megelégedve a saját melleivel, azok kinézetével, méretével, formájával. Ennek oka lehet egy nagyobb fogyás, terhesség vagy az öregedés, de lehetséges, hogy az elégedetlenség már eredendően benne van az emberben, mivel pubertás időszakot követően nem fejlődtek ki megfelelően.

Az emlőnagyobbító műtétek alkalmával az implantátumot az emlő állomány vagy a mellkasi izomzat alatti területre helyezzük be. Az implantátum típusok között szerepelnek a szilikon géllel vagy fiziológiás sóoldattal töltött, szilikon fallal rendelkező betétek. Az emberi szövetéhez a legjobban a szilikon géllel töltött implantátumok hasonlítanak, ennek a típusnak a sűrűsége, konzisztenciája közelíti meg a legjobban a természetes melleket.

Gyakran az asszimetria az, ami miatt úgy dönt a páciens, hogy szeretne korrekciós műtétet végeztetni a mellein. Erre ott van a mellfelvarrás, illetve ahol lehetséges, ott a saját zsírral végzett nagyobbítás jelenthet még megoldást.

Mellnagyobbítás saját zsírral:

Általában akkor opcionális, amennyiben a páciens rendelkezik elegendő zsírfelesleggel, ami zsírleszívás segítségével eltávolítható, majd felhasználható a mellek feltöltéséhez. Azokról a területekről nyerünk zsírszövetet, mint a has, a comb külső-, valamint belső része, a fenék, a csípő, illetve a hát.

Számos előnye van a saját zsírral történő mellnagyobbításnak, köztük a természetesség, amit nyújtani tud, egyszerre szabadulhat meg a páciens a felesleges zsírtól, nincs idegen anyag, a műtét kisméretű hegekkel jár, nem kell a tokosodás veszélyétől tartani, az asszimmetria jobban korrigálható általa.

A sovány testalkat kizáró ok lehet, hiszen azok számára nem ajánlják ezt a beavatkozást, mivel ebben az esetben nincsenek zsírpárnák, amit fel lehetne használni.

Mellfelvarrás

A mellfelvarrás célja a megereszkedett mellek helyzetének és alakjának megfelelő korrekciója a szép hatás érdekében. A megereszkedett mell oka lehet a nagymértékű súlyvesztés, a szoptatás és az öregedés, melynek hatására a mell veszít rugalmasságából, s a mirigyállomány megereszkedik. Akár testi fájdalommal is járhat a mellek megereszkedése, így pedig adott esetben érdemes lehet elgondolkodni a melfelvarrás nyújtotta előnyökön.

A páciensek között sok olyan ember van, akik amiatt szeretnék a mellfelvarrást elvégeztetni magukon, mert a mellek a gyermekük születését követően megereszkedtek, mert a hízás-fogyás nyomot hagyott a keblek struktúráján, vagy lényegében bármilyen kiváltó ok miatt, mely a szalagok megnyúlását eredményezte.

Azonban ahhoz, hogy ezt a beavatkozást választhassuk és ne legyen szükség implantátumra egyaránt, megfelelő mennyiségű mirigyállománnyal kell rendelkezzen a hölgy. Nem kell kétségbe esni, amennyiben netán ebből a szempontból nem felelne meg az elvárásoknak, mert van más megoldás is, melyet a következő sorokban fejtünk ki részletesebben.

Kombinált mellplasztika:

Mellfelvarrás és nagyobbítás

Kombinált műtéti eljárás alkalmazása olyan esetekben, amikor a szimpla mellnagyobbítás vagy felvarrás nem vezetne tökéletes eredményhez.

A mirigyállomány méretének, vagyis mennyiségének függvényében, ha az túlságosan kicsi, a műtétet ajánlott kiegészíteni szilikonos mellnagyobbítással, illetve saját zsírral történő nagyobbítással, hogy az eredmény elégedettséggel töltse el páciensünket.

Itt, ennél az eljárásnál a bimbó körül ejtünk bemetszést. A kombinált plasztikai beavatkozás egyébként lehetőséget teremt arra is, hogy a mellbimbó méretén változtassunk, igény szerint.

Mellkisebbítés

Bár eddig a melleket érintő mellplasztika terén többnyire a nagyobbításról esett szó, számos hölgy szenved a túlságosan nagy mellek okozta problémáktól. Mellkisebbítés válhat szükségessé ha a mell nagysága tartási zavarokat, hát fájdalmat okoz, vagy a sportolást és a mindennapi életet akadályozó kellemetlenséggé válik, valamint akadályozza a további tevékenységekben.

Amellett, hogy a hát és a nyak fájdalma mindennapossá válhat az éleükben, bőr irritációt és lgézési nehézséget is okozhat a test adottságaihoz képest nagyobb méretű mell. Arról nem is beszélve, hogy pszichésen is megterhelő lehet együttélni a túlságosan nagy mellekkel.

Az altatásban történő beavatkozás esetén nem csak az emlőállomány, a zsír és a megnyúlt bőr kerül eltávolításra, hanem az emlőt egyúttal optimális pozícióba helyezzük.

Óriási megkönnyebbülést okozhat, ha hosszú szenvedés után végre kisebb súllyal kell együttélnie, ha kevésbé lesz akadályoztatva a mindennapos tevékenységeknél.

Férfi mellplasztika (Gynecomastia)

A férfiak között is akadnak, akik szenvednek az emlőik kinézetétől, méretétől. Aki túl nőiesnek, túlságosan nagynak tartja a melleit, annak a mindennapi életére is kihatással lehet ez az érzés. Számukra is lehetőséget kínálunk a korrekcióra, mely segíthet az önbizalmuk visszanyerésében.

Mennyire veszélyes a szilikon implantátum?

Tudományos, klinikai adatok bizonyítják, hogy a szilikon zselével töltött implantátumok nem okoznak semmilyen betegséget. A szilikon implantátumok nem befolyásolják hátrányosan a terhességet, sem a szoptatást, sem a szoptatott gyermek egészségét, hiszen részben a mirigy, részben az izom alá kerül behelyezésre az implatátum a legjobb eredmény érdekében.

Milyen kockázati tényezők vannak jelen?

A ráncfeltöltés, nyakplasztika, egyéb plasztika vagy például az ajakfeltöltés egyaránt rejt kockázati tényezőket, mint ahogyan bármely esztétikai beavatkozás. Nem véletlenül van szükség jelentős szakmai hozzáértésre és speciális eszközökre, körülményekre.

A műtét előtti első lépés minden alkalommal az információk átadása-cseréje az orvos-beteg között, majd csak utána lehetséges megkezdeni a folyamatot. Tehát a különféle rizikófaktorokról minden esetben tájékoztatást nyújt az orvos, így ne riadjon vissza a beavatkozástól, mert kellő szakmai munka áll benne és a felkészülésben egyaránt!

Mellplasztika altatásban

A mellplasztika műtét legtöbbször altatásban történik, mely után 1 napos bent tartózkodás szükséges. További két-három-négy hetet vesz igénybe a felépülés, ilyenkor ebben az időszakban otthonra szorító melltartó viselése javasolt 3-4 hétig. A műtét után 1 héttel akár munkába is lehet állni, azonban a teljes felépüléshez legalább egy hónap kell.

Gyógyulás a mellplasztika után:

Mivel a mellplasztika felépülés több hétig tart, mindenképp azt javasoljuk, hogy kellő odafigyeléssel tartsa be az általunk ismertetett szabályokat. Így néhány hét alatt újra visszatérhet a mindennapi életébe és a felgyógyulás nem fog tovább tartani, mint amennyi időre feltétlenül szükség van.

Tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, ami bizonyos esetekben arra is kiterjed, hogy sem könyökölni, sem a karra támaszkodni nem szabad az esztétikus és problémamentes gyógyulás érdekében.

Összegezve tehát alapvető, hogy minden plasztikai sebészeti, ez esetben mellnagyobbító műtét előtt vizsgálat szükséges, mely során a sebész nem csupán a páciens személyes igényeit figyelembe véve ismerteti, hogy milyen implantátummal lehetne elérni a kívánt célt, hanem egyéb szempontokat is felmér. Ezen túl még elvégzére kerülnek a legfontosabb vizsgálatok, melyek elengedhetetlenek.

Átbeszélésre kerül a műtét menete, a különböző kockázatok, majd csak ezután kerülhet sor rá, hogy időpontot fixáljanak le. Egyetlen beavatkozás sem mehet végbe ilyen vizsgálatok nélkül, akár arcfiatalítás, orrplasztika, lézeres zsírleszívás, mellműtét vagy bármi más legyen az, amire szüksége van a páciensnek.