Plasztikai műtét után

A klinikáról való távozás után bármi olyat tapasztal, ami véleménye szerint eltér a normális gyógyulástól hívja fel a kezelőorvosát. Amikor csak gondolkodik azon hogy felhívja -e, az azt jelenti hogy fel kell hívnia. Inkább feleslegesen hívja többször, minthogy bizonyos problémák, melyek időben megoldhatóak, elkerüljék figyelmünket. Emlőműtét esetén az egyik oldal általában mindig jobban fáj mint a másik. Az izom alatti pozícióban a fájdalom nagyobb. Előfordul, hogy a fájdalom csökkenése után a páciens aktivitása nagyobb, így másnap reggel a fájdalom erősödhet. Emlőnagyobbítás esetén az emlő alatt a bőr tapintata kissé fájdalmas lehet a műtét során a szövetek alá került kevés levegőtől.  Az operált területet víz nem érheti, amíg az orvos engedélyt nem ad rá, ez általában a varratszedés után történik. Bizonyos esetekben már a varratszedés előtt lehet egy gyors zuhany, áztatni a sebet nem szabad.

Úszni, kádfürdőt venni általában a varratszedés után egy héttel lehet, ha a sebbel nincs semmi probléma. A varratok eltávolítása után a sebet kezelni lehet Körömvirág vagy Contractubex kenőccsel, későbbekben Dermatix vagy Zeraderm krémmel is, amelyek gyorsíthatják a sebgyógyulást. A masszírozásról megoszlanak a vélemények, egyesek szerint a tokképződés lehetőségét csökkentik, mások szerint erre nincs befolyással. Amennyiben a páciens masszírozás mellett dönt, azt fokozatosan kell kezdeni, amennyire a fájdalom megengedi, akár a 3-4 naptól.

A lényeg az, hogy ne az emlőket masszírozzuk, annak nincs értelme, hanem a bordák felett közvetlenül elhelyezkedő implantátumokat, reggel és este 2-3 percig.  A műtétet követő napokban szigorúan feküdni nem kell, sőt nem is ajánlott. Óvatos oldalra fekvés amennyiben nem túl fájdalmas akár két-három nappal a műtét után megengedett. Orrműtét esetén hajolgatni, orrot fújni nem szabad. Aktivitás (pld. gyakori séták) javasoltak, megerőltető tevékenységet, fizikai munkát az első 4-5 hétben kerülni kell, az 5. héttől könnyű bemelegítésszerű mozgássorozatokat lehet végezni, a 6.hétben vissza lehet térni az előző életformához, akár aktív sportoláshoz is. Vezetni két hétig nem javasolt az esetleges hirtelen fellépő fájdalom okozta fokozott balesetveszély miatt.

Az emlő műtétek után a sportmelltartó használata, hasplasztikánál, zsírszívásnál a speciális ruha használata 4 hétig éjjel-nappal javasolt, a 4.héttől éjszakára elhagyható, a 6.héttől nappal is, sportoláshoz azonban még tovább javasolt viselni. Fülműtét estén a szorítókötés az első héten eltávolításra kerül, ekkor történik a varratszedés is, két hétig azonban alváshoz, még fülvédő pánt viselése ajánlott. Varratszedés után gyors hajmosás lehet, azonban a sebet áztatni nem szabad. Szaunázni, a műtéti területet szoláriumozni 6-8 hétig nem javasolt. A hegeket napoztatni és szoláriumoztatni 4-5 hónapig nem szabad, utána is csak fokozatosan. A hegekben nincs pigmentsejt, bizonyos időt vesz igénybe míg ezen a területen is megjelennek, így könnyen leéghet a friss heg, ami a későbbekben sebgyógyulás szempontjából nem kívánatos.