Zsírleszívás

Mit érdemes tudni a zsírleszívásról?

A zsírleszívás nagyon eredményes lehet, mivel a pubertás kor után a zsírsejtek száma nem növekszik lényegesen, csak a térfogatuk változik meg. Ez a térfogatváltozás azonban olyan nagy lehet, mint mikor egy pingpong labda lufi méretűvé növekszik. A leggyakrabban a hasi területen, fenéken vagy deréktájon növekednek meg a zsírsejtek.

Az ingyenes konzultáció során nagyon fontos, hogy megkérdezze a felmerült kérdéseit és elmondja elvárásait. A sebész megvizsgálja önt és javaslatot tesz a beavatkozásra nézve, valamint elmagyarázza a műtét menetét és a lehetséges komplikációkat.

A zsírleszívás műtét menete

A zsírleszívás során a kezelt területről a zsírsejtek körülbelül 70%-át távolítjuk el, így a megmaradt 30% már nehezebben vesz fel újabb zsírmolekulákat, így a zsírszövet nem szaporodik annyira, mint a test többi részén. A műtét során egy fél cm-es nyíláson át bevezetünk egy kanült, ami segítségével szétroncsoljuk a zsírsejteket és vákuum segítségével kiszívjuk, anélkül, hogy sérülést okoznánk az erekben vagy idegekben.

Műtét utáni teendők és kockázatok

A kezelt területre speciális kompressziós ruhát kell hordani, amiben lehet zuhanyozni, majd hajszárítóval megszárítható. A ruha viselése kötelező 3-4 hétig éjjel nappal, majd először éjszakára, később pedig már teljesen elhagyható. Az első 1-2 hétben a kezelt terület megduzzad, esetleg véraláfutások láthatóan, majd ez fokozatosan eltűnik. Az eredmény 1-2 hónap múlva látható, de ezután még mindig felléphetnek kisebb változások, így a teljes végeredményt körülbelül fél év után lehet látni.

Mint minden műtét után itt is felléphetnek szövődmények. A leggyakoribb a gyulladás, melynek mértéke változó lehet a bőrpírtől a súlyos gyulladásig, ami műtéti beavatkozást igényel. Ezen kívül vérzés is felléphet a kezelt területen, ami gyulladást okozhat. További szövődmény lehet, hogy átmenetileg csökken a bőr érzékenysége, esetenként a bőr sötétebb a környezeténél vagy bemélyedéseket tapasztalhatunk amiatt, hogy a bőr egyenetlenül tapadt vissza.

Zsírleszívás tapasztalatok

A zsírszívás nem alternatívája a fogyókúrának. Nincs olyan sebészeti eljárás, mely helyettesíthetné a diétát. A fogyás után megereszkedett bőr kezelésére vannak különböző plasztikai beavatkozások, a fogyásra nincsenek. Amerikában 10 literes zsírszivásokat is végeznek, de ez nagyon veszélyes, intenzív terápiás utókezelést, esetleges véradást is igényel, ennek ellenére csak 6,4 kg a súlyvesztés, mivel a zsírszövet fajsúly 0,64. Egynapos sebészeti beavatkozás keretein belül maximum 3-4 liter az a mennyiség, ami a szövődmények lehetőségének drasztikus emelkedése nélkül eltávolítható. Ez kb 2,5 kg, mely súlyos fokú elhízás esetében alig észrevehető. Ebből adódik, hogy a zsírszívás főként kontúrtöbbletek (általában ezek azok a sport, vagy fogyókúra rezisztens területek, melyek sokszor makacsul megmaradnak) eltűntetésére alkalmas. Ilyenek például a comb oldalsó felszínén található “bricsesz”, illetve a deréktájéki, valamint a köldök alatti régióba elhelyezkedő zsírpárnák.