Hasplasztika műtét tájékoztató

Milyen esetekben indokolt a hasplasztika?

Gyakori és nagymértékű hízás-fogyást követően vagy szülés után a bőr összehúzódó képessége csökken, ezért a bőr nem tudja követni a változásokat és megereszkedhet. Túlzott elhízás esetében a bőr zsírréteggel együtt lóg kötényszerűen lefelé, ami esztétikai és egészségügyi, higiéniás problémákat is okozhat. Ezután a későbbi fogyás sem tud úgy örömet okozni, mint azt várnánk, mert az adott terület egyéb problémákat vet fel, méghozzá a lógó bőrt a hason, ami vissza már nem tudja nyerni eredeti feszességét.

Ez a megnyúlt állapot az úgynevezett kötényhas. A fogyás után megereszkedett, megnyúlt bőr ezután nagyobb visszaesést okozhat az önbizalom szempontjából.

Ugyancsak a has előre domborodását okozhatja a két egyenes hasizom egymástól való eltávolodása is. Mindez zavaró lehet a hétköznapi életben, mert megnehezíti a sportolást és a ruhaválasztást is. A terhesség esetén szintén meggyengül a kötőszövet, hiszen a test ilyenkor nagy változásokon megy keresztül. Ez nem csak fizikai szempontból megterhelő, de továbbá komoly önbizalomhiányt okozhat. Azonban hasplasztikával korrigálhatók ezek a problémák – ahogy a galéria fotók is bemutatják!

Mit érdemes tudni a hasplasztikáról?

Műtét előtti első konzultáció:

Minden esetben szükség van arra, hogy a kezelés előtt megtörténjen a szükséges tájékoztató információk átadása: hogyan zajlik a műtét, mivel jár és milyen lehetőségek állnak a páciens rendelkezésére. Tehát az ingyenes konzultáció során a plasztikai sebész tájékoztatja a lehetőségekről, az eljárásokról, műtéti technikákról és arról, hogy hol fognak elhelyezkedni a sebek. Mivel a vágások a bikinivonalon belül helyezkednek el, így nem kell félni attól, hogy nem hordhatja a kedvenc fürdőruháját, hiszen annak vonala alatti részen lesz látható a heg egy darabig, míg meg nem gyógyul.

Teljes kivizsgálás:

A hasplasztikai műtétet megelőző teljes körű kivizsgáláson laborvizsgálatokat, hasi ultrahang vizsgálat, valamint amennyiben szükség van rá, előtte EKG és röntgen vizsgálatokat is szorgalmazunk. A plasztikai sebészeti beavatkozás kapcsán olyan hasznos-, a felkészülést, továbbá a gyógyulás szempontjából segítő információkkal látjuk el, melyek egyben minden páciens számára nagyon fontos tanácsokat tartalmaznak. Lélekben is fel kell készülni, ebben szintén segítünk – az orvos minden kérdésre válaszol, mellyel elkerülhetők a felesleges aggodalmak.

A hasplasztika műtét menete

A fentebb említett problémák függvényében egyénileg változik, hogy mekkora bőrt és zsírszövetet kell eltávolítani. Illetve a heg kiterjedése és helyzete, valamint az, hogy az izom-ín köpenyt helyre kell-e állítani. Ezek a műtétek altatásban történnek, a plasztikai beavatkozást 2-3 óra alatt végezzük el.

A hasplasztika során a két csípőcsontot összekötő, szeméremdomb felett vezetett metszést használunk, mely metszés lehetővé teszi a has teljes korrekcióját, valamint biztosítja, hogy a heg ne legyen kiszélesedett és vaskos. A hasfal bőrének feleslegét kimetsszük annak megfelelően, hogy a hasfalon mekkora mértékű eltávolítás nyújt esztétikailag kielégítő eredményt.

A műtét során a köldök áthelyezésre kerül, és egy szilikon csövet vezetünk be, hogy az esetlegesen keletkezett váladékot elvezessük. Ezen csövek eltávolítása optimális esetben a hasplasztika után nincs egy hét, de körülbelül 2-3 nap múlva javasolt. Bizonyos esetekben a hasplasztikát zsírleszívással kombináljuk, hogy a végleges eredmény kedvezőbb legyen.

Mini hasplasztika

Hiába a vékony testalkat, a normás testsúly, nem csupán ezektől függ a derék környékén felszaporodott zsír. Ezekben az esetekben is előfordulhat, hogy a has területén felhalmozódott zsír, illetve lógó bőr jelent gondot a lapos has elérésében, melytől nem tud szabadulni a páciens. Azt érezheti, búcsút mondhat a kedvenc ruha darabjainak.

Gyakran a korrekció is elegendő, ám a plasztika műtétre vonatkozóan a megelőző vizsgálatok mindig mindkét fél érdekében szükségesek a legjobb végeredmény és a biztonság érdekében. Bár ilyenkor többnyire csak a köldök alatti rész a problémás, mini hasplasztikával meg lehet oldani ennek a területnek a helyreállítását.

Ezt a fajta műtétet úgy végzik, hogy a köldök és a szeméremcsont között lévő területen ejtünk egy kisebb vízszintes metszést. Szükség szerint pedig a megfelelő eredmény érdekében ahol akár szükségszerű, ott a hagyományos hasplasztika, hasplasztika zsírleszívással is kombinálható. A gyógyulási idő ez esetben rövidebb, hisz nincs szükség a köldök áthelyezésére, sem annak metszésére.

Teljes hasplasztika

Amennyiben a köldök alatti és feletti területen egyaránt található felgyülemlett, felesleges bőr, és a hasizmok netán meggyengültek, szétnyíltak, ott a köldökáthelyezés nyújthatja a legjobb megoldást. A teljes hasplasztikánál is a bikinivonalon belül történik a bemetszés, a két csípőcsont között, mely lehetőséget ad a bőr alatti zsírszövetek mozgatására, áthelyezésére. Ekkor a fölösleges szövetek is eltávolításra kerülhetnek, sőt a hasfal izomzatát is meg lehet erősíteni műtét közben.

Ennél az eljárásnál is lehetséges a zsírleszívás. A műtétet követően kompressziós haskötőt kell viselni, mely a bőr visszatapadását segíti, ugyanakkor védi a sebeket és a savóképződést akadályozza. Ennek viselési ideje kb. két hónap.

Szétcsúszott hasizmok

A várandósság egyfajta más állapot. A 9 hónap elteltével ilyenkor óriási változások mennek végbe a testben, melyeknek nyilván vannak látható, külső nyomai, ugyanakkor odabent egy új élet fejlődik, amely számára kellő helyre van szükség. Ahogyan növekszik a has, úgy nő a két hosszanti hasizomra terhelődő nyomás, melynek hatására az izmok eltávolodnak egymástól. A kötőszövet is megnyúlik, ami a két hosszanti hasizmot köti össze.

Jellemzően a belső nyomás megszűnésével regenerálódik a test, azonban nem minden esetben rendeződnek vissza a hasizmok középre, így a szülés előtti állapot sem tud visszatérni. A hosszanti hasizmok közti rés megmaradhat akkor, ha nagy a túlsúly a terhesség alatt és után. Illetve ikerterhességre jellemző, hogy ezek az izmok már nem képesek visszarendeződni úgy, ahogyan kellene. Ennek látható nyoma, hogy a hasüreg előredomborodik, a hasfal előboltosul.

Amellett, hogy esztétikai szempontból sok nőnek zavaró tényező ez a fajta lógó has, hátfájással járhat, s a hasfali izomzat is meggyengül. Ezen tünetek mellett még a sérv kialakulásának orvosi kockázata is növekszik. Amikor a hasplasztikát ez a probléma helyreállítására irányulóan végzik, az elvált hasizmokat összevarrják, melynek hatására a hasfal újra visszanyerheti feszes állapotát. A köldököt pedig eredeti anatómiai állapotában rögzítjük.


Műtét utáni teendők és kockázatok

A műtét után 2-3 napig a rendelőben kell maradni, amíg a csöveken keresztül távozó folyadék jelentősen nem csökken. Ezek után eltávolítjuk a csöveket is.

A varratszedés a 2.-3. héten történik. A műtétet követően négy hétig folyamatosan egy speciális kompressziós ruhát kell hordani, melyben lehet zuhanyozni, majd hajszárítóval megszárítható. A haskötő viselése elengedhetetlen. További két hétig napközben kell viselni, de sportoláshoz később is ajánlott hordani. Mikor sportolhat újra?

Az első hetekben legalább kerülni kell a fizikai megerőltetést. Körülbelül a harmadik héttől jöhet szóba könnyebb testmozgás, melyhez fokozatosan szoktatni kellene a szervezetet.

Azok az eleinte egész feltűnő hegek, melyek látható helyen találhatók, 6 hónap múlva gyógyulnak be. A műtétet követő néhány hónapig bőrének még gyógyulnia kellene, míg a bőr alattiaknak 2 év kell a gyógyuláshoz. A lézeres kezelések segíthetnek? Erről pontos információkat a konzultáción kaphat, valamint az egyéb beavatkozások kockázatairól blog bejegyzéseinkben is olvashat.

Az esetleges hasplasztika szövődmények közül az első 24-48 órában a vérzés jelentkezhet, valamint megnövekedhet a szövetnedv- és nyirok termelődése, amit esetleg le kellhet bocsátani. Súlyos szövődmény lehet a bőr és szövetelhalás is, amely általában keringési zavar miatt keletkezik.

Általában a köldök körül jelentkezhet és spontán meggyógyul, azonban hónapokig eltarthat és a gyógyult bőr színében különbözhet az ép bőrtől. Ugyancsak fennáll a gyulladás veszélye is, ami gennyes váladékozást is okozhat. Előfordulhat a műtéti sebvonal kiszélesedése is.

Hasplasztika árak

Mint minden plasztikai műtét kapcsán, a hasplasztika esetében is felmerül a kérdés: Mennyibe kerül?

Áraink megtekinthetők a weboldalon, ugyanakkor az árak nagyban függnek attól, hogy milyen mértékű beavatkozásra van szükség, illetve hogy mennyi ideig tart a műtét. A konzultáció utáni műtéti tervben szerepelnek azok a részletek, amelyek maghatározóak a végső árban.

Olykor a páciensek több műtétet is szeretnének elvégeztetni egyszerre. Míg az ajakfeltöltés és ráncfeltöltés a kisebb beavatkozások közé sorolható, addig a mell műtétei már altatásban végzendők. Ám lehetséges egy mellplasztikát egybekötni a hasplasztika beavatkozással. Erre abban az esetben van lehetőség, ha az ülés során a szervezet elbírja majd a többlet beavatkozásokat.

Dr. Urszán Albert válaszol: általános kérdések a plasztika világáról – Ismerje meg, hogy milyen vizsgálatok kellenek és hogy mire számíthat a különféle plasztikai beavatkozásoknál.

Hogyan készüljünk fel a zsírleszívással kombinált műtétekre: Mit érdemes tudni a zsírleszívásról?

A hasplasztikával és egyéb műtéti eljárásokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

Női Hasplasztika képek