Arcplasztika

Miért öregszik a bőrünk?

Az életkor előrehaladtával az arcbőr rugalmassága csökken, egyre nehezebben áll ellen a gravitáció hatásainak. Az orr és az ajak közötti redők, a homlok ráncai mélyülnek, az áll körüli és alatti területeken a bőr egyre jobban megereszkedik.

Mit érdemes tudni az arcplasztikáról?

Az arcplasztika tulajdonképpen az arc és a nyak bőrének és az alatta elhelyezkedő kötőszövetes, ( a nyak alatt izom) rétegnek megfeszítését, és a felesleges bőr kimetszését jelenti. A műtét történhet helyi érzéstelenítésben, illetve altatásban. Mindkét esetben konzultáció illetve kivizsgálás előzi meg a beavatkozást.

Mikor ajánlott az arcplasztika?

Amennyiben a különböző kozmetikai, ráncfeltöltési, fényterápiás, lézeres kezelések már nem hoznak kielégítő megoldást vagy látványos eredményt, akkor a megfelelő plasztika műtétek segítségével sokkal jobb eredmény érhető el, mint például egy ráncfeltöltés által. A látványosabb arcfiatalítás érdekében a kívánt hatást ilyen esetben plasztikai sebészeti módszerek segítségével, a bőr, és az alatta elhelyezkedő szövetek megfeszítésével, illetve a felesleges bőr kimetszésével lehet elérni.

Mi történik a teljes arcplasztika során?

A műtéti metszés a hajas fejbőr halántéktájékán kezdődik, közvetlenül a fül előtt folytatódik, majd mögé kanyarodva, a haj határvonalát követve végződik, ahol aligha szembetűnőek a hegek. E metszésből a bőrt felpreparáljuk elől a járomívektől szinte az ajak orr-redőkig, illetve az állszegletekig, valamint a fül alatt és mögött kb. 5 cm-ig. Ekkor tűnik elő a preparálás alapján az a kötőszövetes réteg, melyet a műtétieljárástól függően csak megfeszítünk, vagy a felesleget is eltávolítjuk. A bőr enyhe feszítése során megmutatkozik az a mennyiség, melyet ki kell metszeni, és a sebszéleket egyesíteni. Az áll alatti területen gyakran zsírfelesleg is jelentkezik, ilyen esetekben ezen a területen zsírszívást is alkalmazunk.

Mi az a mini arcplasztika?

Léteznek úgynevezett “minor” arcplasztikák is (MACS Lift – Minimal Access Cranial Suspension), melyeknél a metszés és a preparálás kisebb területen történik. Ebben az esetben az orvos a fül előtti redőben ejt kisebb bemetszést, azonban mini arc plasztika esetén nem szükséges a hajvonal mentén is vágást ejteni. Ezen kezelés célja, hogy az arc középső és alsó részeinek megnyúlását ellensúlyozza, szüntesse meg.

Milyen egyéb arcplasztikai beavatkozások léteznek még?

A homlokplasztikánál a feladat hasonló, a metszést a hajkorona szélétől feljebb, vagy a hajkorona szélénél vezetjük a hajas fejbőrön, bőrfelesleg kimetszésével érjük el a kívánt hatást.

Az alsó szemhéjplasztikánál nem csak a felesleges bőr kerül kimetszésre. A “táskákat” okozó, a szemüregben elhelyezkedő, a szemgolyót kipárnázó felesleges zsírszövetet “kitüremkedéseit” is eltávolítjuk. A szem alatti ráncok, a megereszkedett, meglógott szemhéj korrekciója nagy esztétikai változásokat hozhatnak.

A felső szemhéjplasztika esetében közel babérlevél alakú bőrterület metszünk ki.

A fenti műtéti eljárásokkal 5-10 évvel fiatalabb benyomást kelthetünk. Ez az előny természetesen az évek múlásával fokozatosan csökken.

Az arcfeltöltés saját zsírral szintén egy kezelés, ami látható változásokat eredményez az arcon.

Meddig tart a műtét eredménye?

Az arc plasztikája lényegében olyan, mint egy arcplasztikával kombinált nyakplasztika, hiszen utóbbi területen is végzünk simításokat. A végső eredményt a páciensek hosszú ideig élvezhetik, sőt ezt a kötőszövetek jó minősége tovább is meghosszabbíthatja, mint 8-10 év. Így akár az is előfordulhat, hogy a szerencsésebbeknek 10-15 éves időszak után válik szükségessé egy újbóli kezelés. Nyilván, erre a genetika is hatással bír.

Konzultáció, felkészülés a műtétre

A konzultáció során minden további tájékoztató információt biztosítunk, amire szükség van ahhoz, hogy minél előbb fel tudjon épülni az arcplasztika műtéttel járó fizikai megterhelésre tekintettel. Az által, hogy ismertettük a részleteket, s a személyre szabott lehetőségeket, melyhez szemléltetésképpen galéria megtekintése is elérhető – ha a műtét mellett dönt és az arcplasztikát, valamint minket választ, úgy egy időpontot is egyeztethetünk Önnel. Hogy altatásban, esetleg helyi érzéstelenítésben zajlik-e majd a műtét, az függ attól is, hogy milyen mértékű az arcplasztika beavatkozás. Egy teljes arcplasztikai műtét több órán át tart, akár 4 órát is igénybe vehet az eljárás, a mini beavatkozások ennél rövidebbek.

Mi történik a műtét után?

Az arcplasztika után a bőr visszatapadásának segítése miatt egy speciális szorító kötést kell viselni, néhány napon át. Az arcplasztika beavatkozás után a páciens pár órát megfigyelés alatt áll, hiszen tekintettel a ritka, de esetleges korai szövődményekre, nagyon fontos, hogy megfigyeljük ebben az időszakban. Az első 24 órában jegelés javasolt. Az arcműtét során behelyezett draint (csövet) a beavatkozás utáni első napon távolítjuk el. Az első héten a felpreparált területeknek megfelelően duzzanat, véraláfutás jelentkezhet, mely fokozatosan megszűnik. A varratokat az 5-7. napon távolítjuk el. Optimális esetben a 3. héten már alig látszik a beavatkozás nyoma. Az 5-6. hétre teljes mértékben vissza lehet térni a műtét előtti életmódra. A szemhéjplasztikák esetében ez az idő kb. két hét.

Műtét utáni teendők és kockázatok, gyógyulás

Mint arra már kitértünk, az első 24 órában a műtött terület jegelése javasolt. Utána a plasztikai műtét során bevezetett csövet a műtétet követő első napon, a varratokat pedig általában az 5-7. napon, ezen napok között távolítjuk el. Az első héten duzzanat és véraláfutások jelentkezhetnek, melyek később megszűnnek, és a 3. hétre már alig látszik a beavatkozás nyoma. A műtétet követő 5-6. héten már teljesen vissza lehet térni az azt megelőző életmódra, krémek használata, szőrtelenítés ekkor már biztonsággal lehetséges. A várható gyógyulási idő néhány hét, azonban ahhoz, hogy a teljes gyógyulás megtörténhessen, a heg teljesen eltűnjön, kb. egy évet vesz igénybe. A műtött területen érezhető bekeményedés fellazulása 6 hónap, ezért ennek az „utóhatásnak” időt kell adni.

Mint minden orvosi beavatkozásnál, itt is jelentkezhetnek szövődmények, a leggondosabban végzett munka ellenére is. Ezek közül a három leggyakoribb a vérzés, gyulladás, sebgyógyulási zavar. A fül mögött, a nyak tájékán keloidos sebgyógyulás (mint például karplasztika esetén is), kis területén bőrelhalás jelentkezhet. Arcplasztikánál a legsúlyosabb szövődmény az arcidegsérülés, következményes arcidegbénulás lehet, működési zavar az arc mimikai izmaiban. Ezek a problémák szerencsére csak 1-2 %-ban fordulnak elő arcplasztika műtéteket követően.

Az arcplasztika páciensek számára minden információt biztosítunk ahhoz, hogy minél jobban előre tudjuk vetíteni számukra a lehetséges megoldásokat. Annak érdekében, hogy zökkenőmentesen teljen a műtét és a gyógyulás, gondosdkodunk róla, hogy maximális kényelemben telhessen a lábadozás klinikánkon. Vannak akik az arcplasztika kapcsán az ajakfeltöltés mellett döntenek, ugyanakkor lehetnek egyéb beavatkozások, melyeket egyidejűleg el lehet végezni.

Az arcplasztika hatása általános tekintetben egy fiatalos kinézetet eredményez, az arcbőrt feszesebbé tevő eljárás, ami éveket fiatalít a pácienseken. Mivel egyik eset sem hasonlítható a másikhoz fontos, hogy személyre szabott kezelést nyújthassunk, így lesz a végeredmény a leghatásosabb. A fölösleges bőr eltávolítása, az arc plasztikája segíthet visszanyerni az önbizalmat.

Arcplasztika árak

Az arcplasztikai műtét ára a következők szerint alakulhat:

Arcplasztika, alsó, felső szemhéjplasztika, iletve BOTOX kezeléseink árai