Mellnagyobbítás műtét

Mikor indokolt a mellnagyobbítás?

A női mell a nőiesség és a szexualitás egyik legfontosabb szimbóluma, így teljesen természetes, ha mindenki gyönyörű mellekre vágyik. Az idő azonban sajnos ez ellen dolgozik, így a nők nagy része nem elégedett a melle formájával vagy méretével, ami önbizalomhiányt és az szexuális élet megromlását okozhatja.

Nem csupán a kor, az idő elteltével tarthat rá személyes igényt a páciens, hanem jelentős fogyás is okozhat változást az emlőállomány szerkezetében, ahogyan azt a szoptatás is kiválthatja, mely a legtermészetesebb dolog a világon. Ám előfordulhat, hogy már néhány hónap szoptatással nem úgy áll a mell, ahogyan a szoptatást megelőzően, melyet sok nő nehezen dolgoz fel, hiszen vissza nem fog állni az eredeti állapot. Ez az esztétikai változás belső lelki problémát okozhat, amely továbbá állandó nyomással jár.

 A mellplasztika, mellnagyobbítás megoldást nyújt, hogy nagyobb és teltebb mellei lehessenek!

Mire számíthatnak a páciensek az első konzultáción?

Az ingyenes konzultáció során az orvossal közösen megvitatják, mik az elvárások és a lehetőségek a sebészeti beavatkozás kapcsán, valamint kiválasztják, milyen módszert érdemes használni a mellek növeléséhez. Erre alapvetően három lehetőség van: implantátum, saját zsírral történő mellnagyobbítás, vagy mellfelvarrással együtt történő mellnagyobbítás.

Többféle implantátum létezik, ezeket megkülönböztethetjük felszínük (sima, texturált), a formájuk (hagyományos kerek, csepp alakú, anatómiai formájú), valamint a bennük található anyagok alapján (különböző halmazállapotú szilikon). A modern generációs szilikon géllel töltött implantátumokat már nem szükséges cserélni, használatuk teljes mértékben biztonságos. Ellenben a régi típusú implantátumokkal, melyeket néhány éven belül cserélni kellett.

Minden esetben szükséges időnként UH vizsgálatok elvégzése annak érdekében, hogy ki tudjuk szűrni az esetleges sérülések gyanúját. Az MRI vizsgálat képes kimutatni a sérüléseket. A gyártók zöme garanciát biztosít arra az esetre, ha ez később megtörténne, és gondoskodik az új implantátumról.

Mit kellene még tudni a mellnagyobbításról? Hogyan zajlanak ezek a beavatkozások?

Mellnagyobbítás előtte – utána képek / mellnagyobbítás galéria/. KATT IDE

Beavatkozás előtti vizsgálatok

A mellnagyobbítás előtt a műtétre való felkészülés részeként javasolt lehet kivizsgálás, általános vizsgálatokat kell végezni: laborvizsgálatok, EKG, röntgen, mell ultrahang vagy mammográfia.

Implantátum behelyezése /mellnagyobbítás/.

Az implantátum behelyezésének két módja lehetséges: történhet közvetlenül mirigy alá vagy izom alá. Ez befolyásolja a végeredményt, hiszen a behelyezés módjától függően lehet laposan formált, magasan formált vagy csepp alakú is a végleges állapot. Mindkét behelyezési eljárásnak van előnye és hátránya is.

A mirigy alá helyezés a hagyományosabb megoldás, de ha túl kisméretű a mirigyállomány és a bőr alatti zsírszövet, akkor kevésbé természetes formát kaphatunk. Ezzel szemben az izom alatti elhelyezés ilyenkor megfelelő megoldás lehet, ámde aktív, versenyszerű sportolás estében megnehezítheti a mozgást, és megnő annak az esélye is, miszerint elmozdul az implantátum, viszont csökken annak az esélye, hogy capsula képződik.

A mell megereszkedésében is különbségek tapasztalhatók a kétféle módszer esetében. Az izom alá ültettet implantátum az izom és a mellkas között megtartja a helyzetét, ezért a mell nehezebben ereszkedik meg, viszont ez hátrányt is jelenthet azokban az esetekben, amikor a saját emlő megereszkedik, így kettő kontúrú mell alakulhat ki. Ezzel szemben a mirigy alá helyezett mellimplantátumok esetében nem alakulhat ki a kettős kontúr, ám a mellel együtt ez könnyebben megereszkedik és így elveszíti formáját.

A mellnagyobbító műtét során a mellimplantátum behelyezése három úton lehetséges. A hónalji, a mellbimbó körüli valamint a mell alatti metszés segítségével. Szép hegesedés esetében mindhárom eljárás szinte láthatatlan metszést eredményez, viszont a hegesedés esetén a mellbimbó körül ejtett metszés nagyon feltűnő, a hónalji metszés kivágott ruha esetén láthatóvá válik.

A mell alatti metszés álló helyzetben hegesedés esetén is alig látható, ezért szokták inkább ezt a megoldást választani. Ezek mellett még figyelembe kell venni, hogy kis mellbimbó esetén a mellbimbó körüli metszés nem alkalmazható, valamint a hónalji metszés esetében általában csakis izom alá történhet a behelyezés.

Mellnagyobbítás után – a műtét utáni teendők és kockázatok

A mellnagyobbító műtétet altatásban végezzük. Ha nem lép fel komplikáció a kórház már a következő napon elhagyható, viszont a gyógyulás érdekében fontos ügyelni a műtét utáni teendőkre. 3-4 hétig nem szabad, tilos nehéz dolgokat emelni vagy sportolni, valamint a műtét utáni első napon a kart a fej fölé emelni. 4 hétig éjjel-nappal speciális melltartót kell viselni, majd utána éjjelre elhagyható a melltartó, 6 hét után pedig már nappalra sem kötelező a viselése, ugyanakkor néhány esetben javasolt. A külső hegek akár 6 hónap alatt be tudnak gyógyulni.

Mint minden műtét esetében, itt is kialakulhatnak egészségügyi szövődmények bármely beavatkozás által. A leggyakoribb a tokzsugorodás, vagyis a capsula kialakulása, ami az esetek 5-8%-ban fordul elő. Ennek négy fokozata van:

I. fokozatnál egy kötőszövetes réteg alakul ki a beültetett implantátum körül, ami a test természetes reakciója és minden műtét után kialakul. A II. fokozatnál ezt már tapintani is lehet, a III. esetében már látható is és a IV. fokozatban fájdalommal jár. A III. és a IV. fokozat műtéti beavatkozást kíván. Ezen kívül még kialakulhat gyulladás és heggyógyulási zavar. Ezek az esetek maximum 1-2%-ban alakulnak ki, vagyis ritkán, lényegben kisebb kockázatot jelent.

Fizikai szempontból a szervezet számára minden műtét megterhelő, legyen az mellplasztika, lézeres zsírleszívás vagy bármely egészégügyileg indokolt műtét. A gyógyulást segítő teendőket maximálisan ajánlott betartani, melynek fontossága nem csak attól függ például, hány éves a páciens vagy milyen a végzett kezelés, amin átesik. Azt se felejtsük el, egy ajakfeltöltés, ráncfeltöltés is rejt magában kockázatokat, ezeket is kivétel nélkül elmondjuk az személyre szabott konzultáción. A műtétet követő teendőkről minden tájékoztató információt biztosítunk!

Egyéb plasztikai sebészeti lehetőségek mellnagyobbításhoz:

Mellnagyobbítás saját zsírral

A saját zsírral való feltöltés korábbiakban nem volt túl sikeres a zsírszövetek nagymértékű felszívódása miatt. Mindazonáltal az új technológiákkal már sokkal jobb eredményeket lehet elérni. Fél év alatt a zsírszövetek több mint 80-90%-a megmarad, és a további évek alatt is maximum a 20-30%-a tűnik el.

A saját zsírral történő mellnagyobbítás esetében viszont egyszerre nagyjából 100-200ml-t lehet beülteti, annak érdekében, hogy az új szövetekbe sikeresen benőjenek a hajszálerek és ezzel segítsék az új zsírszövet megtapadását. Amennyiben nagyobb változást szeretnénk elérni, egymás után több kezelésre van szükség.

Mellnagyobbítás mellfelvarrással együtt

Szülés vagy nagy mértékű fogyást követően a mellek megereszkedhetnek és nagy mértékű lehet a sorvadás is. Ilyen esetekben nem lehet külön a mellfelvarrás vagy a mellnagyobbítást alkalmazni, hanem a kettő kombinációjával lehet elérni a kívánt hatást.

A műtét menetéről a mellfelvarrás mellkisebbítés menüpontokban tájékozódhat.

Mellnagyobbítás, mellimplantátum gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Biztonságos-e a szilikon?

Soha semmiféle vizsgálat nem bizonyított rákkeltő, vagy immunrendszer-károsító károsító hatást. A szilikont használják élelmiszerekben és kozmetikumokban, de akár beültetett szívritmus-szabályzókban (pacemaker) is.

Lehet-e szoptatni implantátummal?

Sem a tejtermelésre, sem a baba egészségére nem hat károsan. Bár ahogy a természetesen nagy emlők is könnyebben megereszkedhetnek a szoptatás befejezése után, ugyanúgy az implantátummal megnöveltek is.

Kell-e cserélni az implantátumot?

A ma használt koheziv géllel töltött, duplafalú, szivárgásvédelemmel ellátott implantátumokat a legtöbb gyártó szerint nem kell cserélni, mindössze némely műtéti szövődménynél.

Mellimlantátumok esetében összefüggésben van az ár és a méret?

Bizonyos méretekig, mely a gyártó cég szériájához tartozik, az ár független a mérettől. Általában 500 cc felett az implantátum ára 20-30%-kal, még nagyobb méreteknél akár 50%-100%-kal is nőhet.

Hova kerül a mellimplantátum?

Alapvetően két helyre helyezhetjük a plasztika műtétek során: a nagy mellizom alá vagy az emlőmirigy alá. Ilyenkor a mellizom és a mirigy között helyezkedik el az implantátum. Amikor izom alá történik a beültetés, akkor is csupán a felső kétharmada kerül a nagy mellizom alá, annak lefutásának megfelelően. (Bizonyos újabb eljárásoknál még kevesebb lesz.)

Ahány plasztikai sebészt megkérdezünk, szinte mindegyiknek eltérő a véleménye a helyes pozícióról. Kongresszusokon is gyakran viták alakulnak ki a témával kapcsolatban. Mindkét eljárásnak kb. ugyanannyi az előnye, mint a hátránya a másikkal szemben. Ezért maradt meg máig is mindkét eljárás. Legtöbbször azért kerül sor az izom alá ültetésre, mert a bőr alatti zsírszövet és mirigyállomány olyan vékony, hogy az implantatum pereme, illetve gyűrődései kirajzolódnának a bőrön.

Az izom alá helyezett implantátum jobban fáj, könnyebben elmozdul, viszont kisebb a leggyakrabban előforduló szövődmény, a tokzsugorodás lehetősége. Az izom alá helyezés hívei akkor is izom alá teszik az implantátumot, ha az emlő nagy, abból a meggondolásból, hogy nehezebben ereszkedik meg. Ebben igazuk van, de nagyon kellemetlenné válhat az emlő formája, amikor a behelyezett implantátum marad, a viszonylag nagy emlő viszont a gravitáció és életkor hatására ereszkedni kezd, szinte „lefolyva” az implantátumról, kettős kontúrú emlőt hozva létre.

Honnan helyezzük be a mellimplantátumot?

Ebből is több megoldás létezik. Hónalji, emlőudvar körüli, emlőbimbón keresztül vezetett, illetve mell alatti redőben elhelyezett metszésből történhet a beültetés. Mindegyiknek van előnye, hátránya, általában itt is különböző vélemények alakulnak ki, attól függően, a plasztikai sebész melyik módszert részesíti előnyben.

A hónalj alatti heg elég rejtett, de a műtéti terület messze van a behatolási kaputól, korrekt módon endoszkópos műtéti technikával lehet elvégezni, mely jelentősen meghosszabbítja, és megdrágítja a műtétet, komplikáció esetén elkerülhetetlen egy újabb, mell alatti metszés is.

Az emlőbimbón keresztüli eljárás során a tejkivezető járatok sérülhetnek, szoptatás esetén elzáródhat az emlőmirigy némely részeinek kivezető járata, duzzanatot, esetleg gyulladást okozva. Az bimbóudvar körüli metszésnél, (és az emlőbimbón keresztülinél is) a tejmirigyen keresztül jutunk a műtéti területre, mely szülést és szoptatást követően a végjáratokban panaszt nem okozó baktériumokat tartalmazhatnak, melyek az implantátum mellé kerülve gyulladást okozhatnak.

Ha a sebgyógyulás valami oknál fogva nem a legtökéletesebb, feltűnő heg maradhat. Ilyen esetben, mivel a női emlő közepe az emlőudvar és az emlőbimbó, egy ott elhelyezkedő heg szinte minden tekintetet odavonz. A mell alatti redőben vezetett metszés még feltűnő heg esetén is aránylag rejtett marad, és a legbiztonságosabb behatolást teszi lehetővé.

Kell-e masszírozni?

Itt is eltérnek a vélemények. A masszírozást általában az egyik szövődmény, a tokzsugorodás ellen szokták alkalmazni. Egyes statisztikai felmérések szerint semmivel sem rosszabbak azon sebészek eredményei, akik nem végeztetnek masszírozást a műtétet követően.

Milyen veszélyei vannak a mellnagyobbító műtétnek?

Szövődményekkel a leggondosabb orvosi munka mellett is találkozhatunk. A plasztikai sebésznek legalább annyira fontos, hogy a műtét sikeres legyen, mint a páciensének, hiszen egy elégedetlenség akkora problémát okozhat az orvos jó hírének, melyet közel 20-30 elégedett páciens tudna helyrehozni. Mindezek ellenére nincs olyan kollegám, akinek ne kellet volna szembesülnie valamilyen szövődménnyel szakmája művelése során.

A szakma szabályainak pontos betartásával, a mindig naprakész tudással a komplikációk arányát csökkenteni lehet. A plasztikai sebészetben előforduló leggyakoribb szövődmények hasonlóak a más műtétes szakmákban megjelenő komplikációkhoz. Míg azonban egy sérvműtétet követően fellépő gyulladás a legtöbbször csak átmeneti kellemetlenséget okoz a betegnek, addig az emlőimplantáció során fellépő hasonló komplikáció az egész beavatkozás kudarcát jelentheti. A mellnagyobbító műtét során a következő problémák fordulhatnak elő a leggyakrabban: vérzés, gyulladás, beidegzési zavar, sebgyógyulási zavar, tokzsugorodás, redőképződés, implantátum elmozdulás.

Lehet-e rákszűrést végezni mellimplantátummal?

Igen, ez a szűrés végezhető implantátummal is. A vizsgálatot végző orvost tájékoztatni kell az implantátumokról. Gyakorlott radiológus akár röntgent is tud készíteni, de ennek hiányában ultrahang vizsgálattal is tökéletesen elvégezhető a rákszűrés.

Repülhetek-e mellimplantátummal?

Az egyik tévhit, hogy az implantátumok bármiféle problémát okozhatnak repülés közben. Ha ez igaz lenne, mi történne például a gépen lévő szénsavas üdítőitalokkal?

mellnagyobbítás