Free cookie consent management tool by TermsFeed

BLOG

Mellplasztika – az elhanyagolhatatlan utómunkálatok 2.0

Korábban már boncolgattunk a mellplasztikai műtétek utáni teendőknek a listáját, melyet most tovább folytatva kiegészítünk még néhány kérdéssel. Dr. Urszán Albert az Aesthetic Magánklinika plasztikai sebésze készséggel válaszol a pácienseiben felmerülő bármely kételyre.

Mennyi idő elteltével utazhatok, dolgozhatok, edzhetek a mellplasztikai műtét után?

Mellplasztikai műtétek után, – mint a szilikonos implantátummal történő mellnagyobbítás, mellfelvarrás, mellkisebbítés – általában másnap lehet hazamenni. Otthon kímélő életmódot kell folytatni. Sétálgatni, jönni-menni már a hazamenetel napján lehet, sőt javasolt is. Fizikai munkát, megerőltető tevékenységet kerülni kell, 2 hétig a fej fölé sem ajánlott emelni a kart. Ebben a 2 hétben nem javasolt a vezetés, nehogy egy mozgás hatására (pl. kormány elfordítása) váratlanul fellépő fájdalom baleset okozója legyen. 3 hét múlva mindennapos mozgások megengedettek, négy hét után már több is. Az 5. héttől bemelegítésszerű mozgások kezdhetők, a 6. hétre vissza lehet térni az előző életformára sportban, bármiben, a fokozatosság a lényeg. 4 hétig éjjel-nappal kompressziós melltartó viselése javasolt, a 4. héttől éjszakára elhagyható, a 6. héttől nappalra is. Sportoláshoz még 1-2 hónapig előnyös.

Mikor lehet először szoláriumba menni plasztikai műtét után?

Ha nincs semmi probléma a gyógyulás folyamán, mindegyik mellplasztikai műtét után (legyen az mellnagyobbítás, mellfelvarrás, vagy mellkisebbítés) 5 héttel lehet szoláriumba menni, vagy napozni. A hegeket azonban le kell takarni 5-6 hónapig, mert nincs bennük pigmentsejt, és leéghetnek. Kb. 4-5 hónap kell, míg a pigmentsejtek bediffundálnak a hegbe, ezután fokozatosan 1-1 perccel kezdve érheti őket nap és szolárium is.