Szemhéjplasztika

Mit érdemes tudni a szemhéjplasztikáról?

Az életkor előrehaladtával a felső és alsó szemhéj is megereszkedhet, ami jelentősen öregíti az arcot, később pedig látási problémákat is okozhat. A szemhéjplasztika során eltávolítható a megereszkedett ből és végleg megszabadulhat a szem alatt elhelyezkedő táskáktól. A csontos szemüregben, a szemgolyót zsírpárna veszi körbe, melynek jelentősége főként az alsó szemhéj tekintetében mutatkozik meg. Felül a bőrfelesleget a szemöldök megereszkedése is befolyásolja, kb. 20-30 %-ban, tehát ha tökéletes eredményt szeretnénk elérni, azt is emelni kellene. Ekkor azonban az esetek nagy többségében csodálkozó tekintet lesz a végeredmény, ezért ettől általában eltekintünk, hiszen a 80 %-os eredmény is határozott javulást hoz, mellyel a páciensek döntő többsége teljes mértékben elégedett.

A fölső szemhéj plasztikája

A felső szemhéj esetében nem csak a szemhéj bőrének megnyúlása okozza a problémát, hanem a szemöldök ívének megereszkedése és a zsírszövet felszaporodása is jelentős szerepet játszhat a helyzet kialakulásában. Így nem minden esetben elegendő kizárólag a bőrtöbbletet eltávolítani, sokszor szemöldökplasztikával kell kombinálni, mely során a zsírszöveteket eltávolítjuk.

Az alsó szemhéj plasztikája

Az alsó szemhéj műtéte sokkal bonyolultabb és több komplikáció léphet fel. Alapvetően két eset lehetséges, mikor műtéthez folyamodunk: a bőr megereszkedik és a táskákban felszaporodik a zsír, vagy a bőr megereszkedése nélkül nő meg a zsír mennyisége. Az első esetben a műtét kritikus része, hogy megfelelően kell megállapítani a felesleges bőr mennyiségét, ami eltávolításra kerül. Ha túl sokat távolítunk el, akkor a szemhéj később kifordulhat, ha pedig túl keveset, akkor nem érjük el a kívánt hatást. A műtétnél eltávolítjuk a felesleges bőrt és zsírszövetet. Azonban egyre gyakrabb az a fajta műtét, melynek során csak a bőr egy részét távolítjuk el, a táskákat okozó zsírréteget nem, hanem csak szétterítjük és felette zárjuk a kötőszöveti rétegeket.

Előfordulhat olyan elváltozás is, amikor a bőr nem ereszkedik meg, vagy ráncosodik, mégis kialakulnak a táskák. Ezt a felesleges zsírszövet eltávolításával tudjuk megszüntetni, melynek két módja van: a műtét menete megegyezik azzal az esettel, amikor a bőr egy részét is el kell távolítani, vagy egy új eljárás segítségével belülről közelítjük meg a felszaporodott kötőszövetet és onnan távolítjuk el. Ilyen eljárás esetében a beavatkozás után nem marad hegy és a gyógyulás is gyorsabb, 2-3 nap.

Felső szemhéjplasztika műtét menete

A műtétet helyi érzéstelenítéssel végezzük, a teljes beavatkozás körülbelül 30 percig tart, legtöbben azt mondják, kevésbé kellemetlen mint egy fogászati beavatkozás. A szemhéjplasztika műtét során általában egy babérlevél alakú bőrt távolítunk el, a metszés alsó íve 7-8 mm-rel a pillaváztól kezdődik, és a külső szemzúgban kissé megtörik, az itt látható redők ívének megfelelően, és abban vezetve. Ritkán a belső szemzúgban kis zsírtöbblet is található, ebben az esetben azt is eltávolítjuk. Belül futó varratsorral zárjuk a sebet, mely a varratszedést is nagymértékben megkönnyíti.

A műtéti területre steril, tapadós papírcsíkokat helyezünk, melyek a szem nyitását kissé kényelmetlenné teszik, ezeket azonban 2 nap múlva eltávolítjuk, és már csak a fonal belépő, és kilépő helyére teszünk. A sebet a bőr rétegein belül varjuk össze, melyet 5-6 nap múlva távolítunk el. 1-2 hét után a heg gyakorlatilag láthatatlan lesz. A műtött szemhéj 9-10 nap múlva óvatosan, dörzsölés nélkül megmosható, kb. 4 hét múlva sminkelni is lehet. Műtét után az első pár órában a terület jegelése javasolt, ami óránként maximum 20 percet, jelent, ruhán keresztül. (Nagyon jó a mirelit zöldborsó, mert az apró golyócskák felveszik a szem alakját.)

Alsó szemhéjplasztika műtét menete

Az alsó szemhéj esetében bonyolultabb a helyzet. Az elváltozást főként a szemüregben elhelyezkedő zsírszövet okozza, mely a szövetek rugalmasságának csökkenése miatt „táska szerűen” elődomborodik.

A régebbi műtéti megoldás során az alsó pillaváz alatt kezdődő, a szemzúg redőinél   tompa szögben megtörve folytatódó metszésből a bőrt felpreparáltuk a szem körüli izmokról, és a rostokat szétválasztva a a felesleges zsírszövetet eltávolítottuk, majd a bőrtöbbletet kimetszve a sebet zártuk. A kor előrehaladtával azonban gyakran csökken a zsírszövet mennyisége, ezért a szem „beesetté” válhatott. 

A bőrkimetszés mértékére is nagy figyelmet kellett fordítani, mert túl sok eltávolítása esetén a szemhéj eltávolodhatott a szemtől, akár oly mértékben is, hogy a szem bezárása is lehetetlenné vált. Ezt hívjuk ectropiumnak. Ennek megakadályozására a pillavázat a külső szemzúgban elhelyezkedő feszes, inas rosthoz rögzítjük, ezt hívjuk canthopexianak.

A modern szemhéjplasztika során a metszésvonal ugyanaz, azonban a bőrt és az alatta elhelyezkedő izomlemezt együtt, egy rétegben preparáljuk, a szem körüli zsírszövetet elválasztó, visszatartó kötőszövetes lemezig. Többek között ennek a lemeznek a meggyengülése is szerepet játszik a zsír elődomborodásában.Ebben az esetben azonban a zsírt nem távolítjuk el. 

Kétféle megoldás lehetséges. Egyrészt megfeszíthetjük a meggyengült lemezt, és így a többletet „visszatoljuk”, ezzel szüntetve meg a domborulatot. Másrészt megnyithatjuk ezt a lemezt, és a zsírtöbbletet kiteríthetjük, igy szüntetve meg a „táskákat”. Ezt követően távolítjuk el az esetleges bőrfelesleget, és csaknem minden esetben elvégezzük a pillaváz felfüggesztését (canthopexia).

A sebet itt is belül futó varratokkal zárjuk, steril csíkkal zárjuk, amit két nap múlva kicserélünk, csak a fonal belépő és kilépő helyén hagyjuk meg. A műtét utáni jegelés szintén javasolt. Varratszedés a műtét után egy héttel esedékes. Eben az esetben azonban jóval nagyobb beavatkozásról van szó, mint a felső, vagy a hagyományos alsó szemhéj műtét esetében, ezért ezt a beavatkozást altatásban végezzük, a műtét 1-1,5 óráig tart. Egyes esetekben a végső eredmény eléréséig akár 2-3 hónap is eltelhet.