BLOG

Megengedi az egészségem?

Lehet, hogy már régóta gondolkodsz valamely plasztikai műtéten, de egészségügyi okok miatt nem mered bevállalni? Olvass tovább: Dr. Urszán Albert most egészségügyi szempontból közelíti meg a témát.

Mik a legfontosabb műtétet kizáró okok egy plasztikai beavatkozáshoz?

A plasztikai műtétek, – legyen az mellplasztika, azon belül mellnagyobbítás, mellfelvarrás, mellkisebbítés, akár hasplasztika, zsírszívás vagy szemhéj, illetve arcplasztika, – luxusműtétek. Nem az áruk miatt, hanem azért, mert egy egészséges emberen végzünk egy olyan beavatkozást, amit nem lenne muszáj elvégezni. Ezért a műtéti kockázatot a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni. A legkisebb egészségügyi probléma, akár a legenyhébb megfázás a műtét elnapolásához vezet. Kizáró ok lehet az erős dohányzás, bizonyos fok feletti cukorbetegség, véralvadási zavarok, egyes immunbetegségek, nem megfelelő általános egészségi állapot. Sokszor az alapbetegséget kezelő szakorvos véleményét kérjük ki a műtét elvégezhetőségével kapcsolatban.

Ciszta esetén is lehetségesek a mellplasztikai beavatkozások?

A mellplasztikai műtétek, a mellnagyobbítás, a mellfelvarrás, és a mellkisebbítés is elvégezhető. Bizonyos nagyságú ciszták esetén nincs szükség másra, csak évente UH vizsgálattal ellenőrizni őket. Egy meghatározott nagyság esetén a mellplasztika előtt ATB (aspirációs tű biopszia) javasolt, melynek során a cisztából, illetve más típusú jóindulatú elváltozásból szövettani minta vétel történik szövettani vizsgálat céljából. Ennek eredményét, illetve az elváltozás nagyságát vesszük figyelembe a műtét tervezésénél.

A menstruáció befolyásolhatja a mellplasztikai műtét időpontját?

Sokáig tartotta magát az az elmélet, hogy a menstruáció alatt a szövetek vérzékenysége nagyobb, illetve csökken az immunrendszer ellenállása. Mindmáig nem bizonyított, hogy ez akkora mértékű, hogy befolyásolni tudja a plasztikai sebészeti beavatkozások eredményét.