Mellnagyobbítás

Mit érdemes tudni a mellnagyobbításról?

A női mell a nőiesség és a szexualitás egyik legfontosabb szimbóluma, így teljesen természetes, ha mindenki gyönyörű mellekre vágyik. Az idő azonban sajnos ez ellen dolgozik, így a nők nagy része nem elégedett a melle formájával vagy méretével, ami önbizalomhiányt és az szexuális élet megromlását okozhatja. A mellplasztika megoldást nyújt, hogy nagyobb és teltebb mellei lehessenek.

Az ingyenes konzultáció során az orvossal közösen megvitatják, hogy melyek az elvárások és a lehetőségek, valamint kiválasztják, hogy milyen módszert érdemes használni a mellek növeléséhez. Erre alapvetően három lehetőség van: implantátum behelyezése, saját zsírral történő mellnagyobbítás, vagy mellfelvarrással együtt történő mellnagyobbítás.

Mellnagyobbítás előtte – utána képek

Implantátum behelyezése

Az implantátum behelyezésének két módja lehetséges: behelyezés történhet közvetlenül mirigy alá vagy izom alá. Ez befolyásolja a végeredményt, hiszen a behelyezés módjától függően lehet laposan formált, magasan formált vagy csepp alakú is. Mindkét behelyezési eljárásnak van előnye és hátránya is. A mirigy alá helyezés a hagyományosabb megoldás, de ha túl kis méretű a mirigyállomány és a bőr alatti zsírszövet, akkor kevésbé természetes formát kaphatunk. Ezzel szemben az izom alatti elhelyezés ilyenkor megfelelő megoldás lehet, azonban aktív, versenyszerű sportolás estében megnehezítheti a mozgást, és megnő annak az esélye is, hogy elmozdul az implantátum, viszont csökken annak az esélye, hogy capsula képződik.

A mell megereszkedésében is különbségek tapasztalhatók a kétféle módszer esetében. Az izom alá ültettet implantátum az izom és a mellkas között megtartja a helyzetét, ezért a mell nehezebben ereszkedik meg, viszont ez hátrányt is jelenthet azokban az esetekben, amikor a saját emlő megereszkedik, így kettő kontúrú mell alakulhat ki. Ezzel szemben a mirigy alá helyezett mellimplantátumok esetében nem alakulhat ki a kettős kontúr, azonban a mellel együtt ez könnyebben megereszkedik és így elveszíti formáját.

A mellnagyobbító műtét során a mellimplantátum behelyezése három úton lehetséges. A hónalji, a mellbimbó körüli valamint a mell alatti metszés segítségével. Szép hegesedés esetében mindhárom eljárás szinte láthatatlan metszést eredményez, azonban a hegesedés esetén a mellbimbó körül ejtett metszés nagyon feltűnő, a hónalji metszés kivágott ruha esetén láthatóvá válhat, a mell alatti metszés azonban álló helyzetben hegesedés esetén is alig látható. Ezek mellett még figyelembe kell venni, hogy kis mellbimbó esetén a mellbimbó körüli metszés nem alkalmazható, valamint hogy a hónalji metszés esetében általában csak izom alá történhet a behelyezés.

Műtét utáni teendők és kockázatok

A mellnagyobbító műtétet altatásban végezzük. Ha nem lép fel komplikáció a kórház már a következő napon elhagyható, viszont fontos ügyelni a műtét utáni teendőkre. 3-4 hétig tilos nehéz dolgokat emelni vagy sportolni, valamint a műtét utáni első napon a kart a fej fölé emelni. 4 hétig éjjel-nappal melltartót kell viselni, majd utána éjjelre elhagyható, 6 hét után pedig már nappalra sem kötelező a viselése, azonban bizonyos esetekben ajánlott.

Mint minden műtét esetében, itt is kialakulhatnak szövődmények. A leggyakoribb a tokzsugorodás, vagyis a capsula kialakulása, ami az esetek 5-8%-ban fordul elő. Ennek négy fokozata van: I. fokozatnál egy kötőszövetes réteg alakul ki a beültetett implantátum körül, ami a test természetes reakciója és minden műtét után kialakul. A II. fokozatnál ezt már tapintani is lehet, a III. esetében már látható is és a IV. fokozatban fájdalommal jár. A III. és a IV. fokozat műtéti beavatkozást kíván. Ezen kívül még kialakulhat gyulladás és heggyógyulási zavar. Ezek az esetek maximum 1-2%-ban alakulnak ki.

Mellnagyobbítás saját zsírral

A saját zsírral való feltöltés korábbiakban nem volt túl sikeres a zsírszövetek nagymértékű felszívódása miatt, azonban az új technológiákkal már sokkal jobb eredményeket lehet elérni. Fél év alatt a zsírszövetek több mint 80-90%-a megmarad, és a további évek alatt is maximum a 20-30%-a tűnik el.

A saját zsírral történő mellnagyobbítás esetében azonban egyszerre csak nagyjából 100-200ml-t lehet beülteti, annak érdekében, hogy az új szövetekbe sikeresen benőjenek a hajszálerek és ezzel segítsék az új zsírszövet megtapadását. Amennyiben nagyobb változást szeretnénk elérni, egymás után több kezelésre van szükség.

Mellnagyobbítás mellfelvarrással együtt

Szülés vagy nagymértékű fogyást követően a mellek megereszkedhetnek és nagy mértékű lehet a sorvadás is. Ilyen esetekben nem lehet csak a mellfelvarrás vagy a mellnagyobbítást alkalmazni, hanem csak a kettő kombinációjával lehet elérni a kívánt hatást. 

A műtét menetéről a mellnagyobbítás és a mellfelvarrás menüpontban tájékozódhat.

Mellnagyobbítás, mellimplantátum gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Biztonságos-e a szilikon?

Soha semmiféle vizsgálat nem bizonyított rákkeltő, vagy immunrendszer-károsító károsító hatást. A szilikont használják élelmiszerekben és kozmetikumokban, de akár beültetett szívritmus-szabályzókban (pacemaker) is.

Lehet-e szoptatni implantátummal?

Sem a tejtermelésre, sem a baba egészségére nem hat károsan. Azonban ahogy a természetesen nagy emlők is könnyebben megereszkedhetnek a szoptatás befejezése után, úgy az implantátummal megnöveltek is.

Kell-e cserélni az implantátumot?

A ma használt koheziv géllel töltött, duplafalú, szivárgásvédelemmel ellátott implantátumokat a legtöbb gyártó szerint nem kell cserélni, csak bizonyos műtéti szövődmények esetén.

Mellimlantátumok esetében összefüggésben van az ár és a méret?

Bizonyos méretekig, mely a gyártó cég szériájához tartozik, az ár független a mérettől. Általában 500 cc felett az implantátum ára 20-30%-kal, még nagyobb méreteknél akár 50%-100%-kal is nőhet.

Hova kerül a mellimplantátum?

Alapvetően két helyre helyezhetjük: a nagy mellizom alá vagy az emlőmirigy alá, ilyenkor a mellizom és a mirigy között helyezkedik el az implantátum. Amikor izom alá történik a beültetés, akkor is csak a felső kétharmada kerül a nagy mellizom alá, annak lefutásának megfelelően. (Bizonyos újabb eljárásoknál még kevesebb.) Ahány plasztikai sebészt megkérdezünk, szinte mindegyiknek más a véleménye a helyes pozícióról. Kongresszusokon is gyakran viták alakulnak ki a témával kapcsolatban. Mindkét eljárásnak kb. ugyanannyi az előnye, mint a hátránya a másikkal szemben. Ezért maradt meg máig is mindkét eljárás. Legtöbbször azért kerül sor az izom alá ültetésre, mert a bőr alatti zsírszövet és mirigyállomány olyan vékony, hogy az implantum pereme, illetve gyűrődései kirajzolódnának a bőrön. Az izom alá helyezett implantátum jobban fáj, könnyebben elmozdul, viszont kisebb a leggyakrabban előforduló szövődmény, a tokzsugorodás lehetősége. Az izom alá helyezés hívei akkor is izom alá teszik az implantátumot, ha az emlő nagy, abból a meggondolásból, hogy nehezebben ereszkedik meg. Ebben igazuk van, de nagyon kellemetlenné válhat az emlő formája, amikor a behelyezett implantátum marad, a viszonylag nagy emlő viszont a gravitáció és életkor hatására ereszkedni kezd, szinte „lefolyva” az implantátumról, kettős kontúrú emlőt hozva létre.

Honnan helyezzük be a mellimplantátumot?

Ebből is több megoldás létezik. Hónalji, emlőudvar körüli, emlőbimbón keresztül vezetett, illetve mell alatti redőben elhelyezett metszésből történhet a beültetés. Mindegyiknek van előnye, hátránya, általában itt is különböző vélemények alakulnak ki, attól függően, hogy a plasztikai sebész melyik módszert részesíti előnyben. A hónalj alatti heg elég rejtett, de a műtéti terület messze van a behatolási kaputól, korrekt módon csak endoszkópos műtéti technikával lehet elvégezni, mely jelentősen meghosszabbítja, és megdrágítja a műtétet, komplikáció esetén elkerülhetetlenné válhat egy újabb, mell alatti metszés is. Az emlőbimbón keresztüli eljárás során a tejkivezető járatok sérülhetnek, szoptatás esetén elzáródhat az emlőmirigy egyes részeinek kivezető járata, duzzanatot, esetleg gyulladást okozva. Az emlőudvar körüli metszésnél, (és az emlőbimbón keresztülinél is) a tejmirigyen keresztül jutunk a műtéti területre, mely szülést és szoptatást követően a végjáratokban panaszt nem okozó baktériumokat tartalmazhatnak, melyek az implantátum mellé kerülve gyulladást okozhatnak. Ha a sebgyógyulás valami oknál fogva nem a legtökéletesebb, feltűnő heg maradhat. Ilyen esetben, mivel a női emlő közepe az emlőudvar és az emlőbimbó, egy ott elhelyezkedő heg szinte minden tekintetet odavonz. A mell alatti redőben vezetett metszés még feltűnő heg esetén is aránylag rejtett marad, és a legbiztonságosabb behatolást teszi lehetővé.

Kell-e masszírozni?

Itt is eltérnek a vélemények. A masszírozást általában az egyik szövődmény, a tokzsugorodás ellen szokták alkalmazni. Egyes statisztikai felmérések szerint semmivel sem rosszabbak azon sebészek eredményei, akik nem végeztetnek masszírozást a műtétet követően.

Milyen veszélyei vannak a mellnagyobbító műtétnek?

Szövődmények a leggondosabb orvosi munka ellenére is bekövetkezhetnek. A plasztikai sebésznek legalább annyira fontos, hogy a műtét sikeres legyen, mint a páciensének, hiszen egy elégedetlenség akkora problémát okozhat az orvos jó hírének, melyet csak 20-30 elégedett páciens tud helyrehozni. Mindezek ellenére nincs olyan kollegám, akinek ne kellet volna szembesülnie valamilyen szövődménnyel szakmája művelése során. A szakma szabályainak pontos betartásával, a mindig naprakész tudással azonban a komplikációk arányát csökkenteni lehet. A plasztikai sebészetben előforduló leggyakoribb szövődmények hasonlóak a más műtétes szakmákban megjelenő komplikációkhoz. Míg azonban egy sérvműtétet követően fellépő gyulladás a legtöbbször csak átmeneti kellemetlenséget okoz a betegnek, addig az emlőimplantáció során fellépő hasonló komplikáció az egész műtét kudarcát jelentheti. A mellnagyobbító műtét során a következő szövődmények fordulhatnak elő a leggyakrabban: vérzés, gyulladás, beidegzési zavar, sebgyógyulási zavar, tokzsugorodás, redőképződés, implantátum elmozdulás.

Lehet-e rákszűrést végezni mellimplantátummal?

Igen. A vizsgálatot végző orvost tájékoztatni kell az implantátumokról. Gyakorlott radiológus akár röntgent is tud készíteni, de ennek hiányában ultrahang vizsgálattal is tökéletesen elvégezhető a rákszűrés.

Repülhetek-e mellimplantátummal?

Az egyik tévhit, hogy az implantátumok bármiféle problémát okozhatnak repülés közben. Ha ez igaz lenne, mi történne például a gépen lévő szénsavas üdítőitalokkal?