Mellimplantátum – árak, fajták, méretek

Mikor indokolt a mellimplantátum beültetése, a mellnagyobbítás?

Első sorban önbizalomnövelés céljából választják a mellplasztikát a hölgyek. A plasztika beavatkozás jelentős esztétikai előrelépést eredményezhez. Azok, akik esztétikai szempontból nem elégedettek a mellük alakjával, méretével, annak megoldást jelenthet a mellplasztika azon formája, mikor mellimplantátumot helyez be a plasztikai sebész.

Amennyiben volt már ilyen műtéte valakinek, s az implantátum annyi éves, hogy elöregedett, annál előfordulhat, hogy implantátum csere lesz szükséges bizonyos okok miatt. Ez lehetséges az implantátum elöregedése-, valamint formaváltás miatt, ugyanakkor pozícióváltás miatt egyaránt szükség lehet ilyen műtétre.

Melyik implantátum típust válasszam?

Amikor arról van szó, hogy milyen formájú melleket szeretne, akkor érdemes első körben az orvos által elmondott pontos információk alapján dönteni tovább, melyek segítenek a megfelelő mellimplantátum kiválasztásában a konzultáció során. Igen, természetesen teljes mértékben az Ön véleményére és döntésére hagyatkozunk végül, azonban a lehető legjobb végeredmény érdekében tesz majd pár javaslatot a sebész az ideális implantátum kiválasztására. Azért is kell időpontot egyeztetni, hogy meg tudjuk beszélni a műtét menetét, ugyanakkor szó esik a vizsgálatok elvégzéséről és nem utolsó sorban bemutatásra kerül, hogy a lehetséges mellimplantátum opciókkal hogyan is nézne ki a műtét után.

Ugyan minden eset egyedi, minden páciens teljesen sajátos adottságokkal rendelkezik, a weboldalon található előtte-utána képek segíthetnek a mellimplantátum választásban. Egy ajakfeltöltés sem történhet séma szerint, mindig az egyedi tényezők döntenek.

B-lite Mellimplantátum mellplasztika
B-lite mellimplantátum

Mellimplantátum fajták:

Az implantátumokat megkülönböztetjük felszínük, formájuk és a bennük lévő anyag szerint. Minden mellimplantátum, amit használunk, kohezív szilikon géllel töltött. Ez azt jelenti, hogy ezek esetén sokkal kisebb az esélye annak, hogy olyan probléma történjen, mint a szivárgás. Ennek esélye rendkívül csekély. Formájuk szerint három féle lehet: hagyományos kerek, illetve csepp alakú, vagy anatómiai forma., vagy anatómiai forma.

Csepp alakú implantátum:

A csepp alakú és az anatómiai forma között általában az a különbség, hogy a csepp alakú implantátum alapja kör, az anatómiai amellett, hogy csepp alakú, alapja ovális formájú. Az esetek 90 %-ban a hagyományos formával tökéletes alakot tudunk elérni, hiszen gravitáció hatására az is csepp alakot vesz fel.

Anatómiai implantátum:

Általában akkor használunk anatómiai implantátumot, ha valakinek nagyon kevés saját melle van, és keskeny mellkasa. A mell alapja mindenkinél adott. Az implantátumok behelyezése után azok középen nem érhetnek össze, illetve oldalt nem lóghatnak le. Ezért van egy maximális alap, amivel gazdálkodhatunk. Ebből következik, hogy ettől kezdve az implantátumok méretét, térfogatát csak felfelé (projekció, vagy profil) tudjuk növelni. (Amennyiben a páciens nem zavarja, hogy mellkasa oldalsó szélén „túl ér” az implantátum, és hátulról a széle kitapinthatóvá válhat az átmérő ez irányban növelhető.)

Ezért vannak az alacsony, a moderált, a közepes, magas, illetve extramagas implantátumok. A legnagyobb implantátum mérete az extramagas profillal érhetjük el. Azonban, ha valakinek nagyon keskeny mellkasa van, és saját mell állománya sincs, még ezzel az extramagas implantátummal is legfeljebb egy közepes mellméretet érhetünk el, amely emellett tipikus kerek „szilikon mell”, melynek kontúrja az emlő felső ívében jelenik meg. Akinek ez nem tetszik, és más megoldásra vágyik, akik inkább a természetes alakot helyezik előnybe, azoknak szoktuk ajánlani az anatómiai formát, azonban felhívjuk a figyelmét, hogy ez a típus az esetek 4-5%-ban elfordulhat, és deformálhatja a mell alakját.

Hová kerül az implantátum?

A következő kérdés az, hogy ezeket az implantátumokat hova helyezzük. Alapvetően két féle pozíciót választhatunk, mirigy alatti, illetve izom alattit. Mindkettőnek meg vannak az előnyei és a hátrányai. Egyénenként kell eldönteni, ki melyikkel jár jobban, melyik lesz a lehető legjobb választás.

A mellimplantátumok formája:

Alapvetően hagyományos, illetve anatomiai formájú lehet. Az esetek 90 %-ban a hagyományossal tökéletes formát érhetünk el, viszont az esetek 10 %-ban az ananatomiai forma szebb eredményt ad. A nagyság mindig a forma rovására megy. Minél nagyobb az implantatum a mell saját szöveteihez képes, annál kevésbé természetes a forma.

A mellkas szélessége egyénenként adott, középen nem érhet össze, és oldalt nem lóghat le az implantatum, ezért a az eredeti mell alapjának mérete határozza meg az implantatum átmérőjét. Ebből következik, ha a protesis térfogatát növelni akarjuk, csak felfelé tudjuk, ezért van lapos, közepes, magas, és extra magas (low, medium, high és extra high projection) implantatum, a kívánt mérettől függően. Akkor azonban, ha valakinek szinte nincs saját melle, mellkasa is nagyon keskeny, egy közepes méret eléréséhez is extra high, a maximalis volumen-lehetőséget kihasználó prothesist kell behelyezni, mely néha úgy néz ki, mint mintha két fél gumilabda lenne a mellkason. Ilyen esetekben javasoljuk az anatomiai implantatumokat, melyekkel ezekben az esetekben szebb, természetesebb formát érhetünk el. Legjobban a következőképpen lehetne összehasonlítani a kettőt:

Egy szép, telt, természetes mellnél a push up-os melltartó határozottan domborodó dekoltázst ad, viszont levétele után ismét visszatér az eredeti formájához. Az extramagas implantatummal nagyobbított mell esetében azonban a melltartó levétele után semmit sem változik a forma, ugyanolyan marad, mintha még mindig alá lenne támasztva, az anatómiait használva pedig a természetes módjára viselkedik.

Ezeknek az implantátumoknak azonban két hátránya lehet. Az egyik az, hogy költségesebbé tehetik a műtétet, mert drágábbak, a másik pedig az, hogy az esetek 1%-ban az implantum elfordulhat, és deformálhatja a mellet. Azért csak egy százalék, mert ellentétben a hagyományos formájúakkal, melynek alapja kör, ezeknél az alap ovális. A műtét során pont akkora üreget képzünk, amekkora az alapja, ebben nem tud elfordulni. Az esetek egy részében azonban az állandó mozgás során kitágulhat a zseb akkora nagyságra, melyben már elfordulhat.

B-lite mellimplantátum

Mellimplantátum biztonság és tartósság

Mennyire biztonságos a szilikon mellimplantátum?

Semmilyen tudományos vizsgálat nem igazolta még, hogy károsítaná az immunrendszert vagy rákkeltő, illetve más egyéb káros hatása lenne a szilikonnak. Bár néhány blog rémhíreket terjeszt ezzel kapcsolatban, szeretnénk kihangsúlyozni, hogy évek, évtizedek teltek már el a kezdetekhez képest, mely idő alatt bebizonyosodhatott volna az ellenkezője.  Kétség nélkül biztonságosan alkalmazható, szervezet károsító hatásról nem tudni. A szoptatás is gondtalanul történhet szilikon mellekkel, ezért is fontos, hogy megbízható, kimagasló szakértelemmel rendelkező orvost válasszon a műtéthez.

Kiszakadhat-e az implantátum?

Az implantátumban található zselészerű gél anyag akkor sem folyik szét, ha kettévágjuk. A fiziológiás sóoldattal töltött implantátumok használata arra az esetre javasolt, amikor a rekonstrukciós műtétek során a cél a szövetek tágítása. Figyelembe kell venni, hogy hátránya, hogy a folyadék az idők során veszíthet térfogatából, mert szivároghat a tokon keresztül. Ellentétben az előző generációkkal, a legújabb típusúakat már nem kell cserélni. Évente UH vizsgálatot kell végezni, mely felveti az esetleges implantátum sérülés gyanúját. Az ezt követően elvégzendő MRI vizsgálat 95%-os biztonsággal ki tudja mutatni a sérülést, ilyenkor ki kell cserélni.

Van-e garancia az implantátumokra?

Csaknem minden gyártó cég hosszan tartó garanciát vállal, és ha ez 10 éven belül történik, ingyen ad implantátumot. Felszínük lehet sima, illetve érdesített (texturált -érdes). Az utóbbi időkben elterjedt vélemények szerint a sima és a nanotexturált felszín használata a legcélravezetőbb.

Az Implantátumok típusa, minősége számít?

Az utóbbi időben az implantatumokkal kapcsolatban több kérdés is felmerült. Ezzel kapcsolatban szeretném részletesen elmondani mindazt, amit egy implantatumról tudni kell.

Az implantatumokat 3 fő szempont alapján különböztetjük meg: a formájuk, a felszínük, illetve a töltőanyag és az azt körülvevő fal (shell) szerint.

Az egyik meghatározó tényező a töltőanyag és a fal szerkezete. Mindkettő alapanyaga a különböző halmazállapotban lévő szilikon. A belső zselé szerű anyag, mely sűrűsége változó lehet. A világon két cég található mely nagy tisztaságú orvosi szilikon előállításával és forgalmazásával foglalkozik. Az összes protézis gyártó cég tőlük vásárolja az alapanyagot. A gélt szilárd szilikon fal veszi körül, mely speciális rétegződésű, legfontosabb része a fokozott szivárgásvédelmet biztosító úgynevezett barrier.

A korszerű implantátumok előtti, régi típusú implantatumokat azért kellett kicserélni 8-10 évente, mert a szilikon olaj átszivároghatott a falon, ha egy itatóspapírra helyezték, egy idő után a papíron egy folt jelent meg, jelezve a szivárgást, ezt hívták bleedingnek. A szivárgás következtében a fal szinte feloldódott, és az olaj közvetlen érintkezésbe lépett a környező szövetekkel. A mai implantatumoknál ez nem történik meg.

A fal sérülésének lehetősége kb. 1 % mely egyrészt a fal állandó mozgása következtében előforduló, úgynevezett „fáradásos törés”, másrészt a géllel való feltöltés helyének zárása után bekövetkező szétválás eredménye. Ilyenkor az implantatum deformálódhat, így a mell is, az emlő ultrahang felvetheti a falsérülés gyanúját, az MRI nevezetű speciális RTG vizsgálat pedig 95% bizonyossággal kimutatja a sérülést. Amennyiben ez bekövetkezne, a legtöbb gyártó 10 évig ingyen ad implantatumot. Az implantatumok fala legtöbbször sima, vagy texturált („érdesített”) felszínű. A sima felszínűnél nagyobb esély van az egyik leggyakrabban előforduló szövődmény lehetőségére, a tokzsugorodásra (capsularis contractura).

A tokzsugort úgy kell elképzelni, hogy egy burok mindenképpen keletkezik az implantatumok körül, ami egy természetes folyamat, ismeretlen okok miatt azonban előfordulhat, hogy a tok fala vastagodni, és zsugorodni kezd, ezáltal az kőkeménnyé, és deformáltá vállhat az implantatum, ezáltal a mell is. Ez szinte a második hónaptól, a 20. évig bármikor előfordulhat. Sima felszínű implantatumoknál ennek a lehetősége 3-4%, amíg a texturáltaknál 2-3%.

Megemlíthető még a polyurethan habbal borított felszínű prothesis is. A kezdeti lelkesedés után azonban, -mely szerint a capsuláris contactura előfordulása kevesebb mint 1%- világot látott egy-két felmérés, mely szerint 10-12 év után a tokzsugorodás aránya eléri a texturált felszínű implantatumoknál tapasztaltakét, a későbbiekben pedig meg is haladja azt.

Mikor van szükség mellfelvarrásra a mellnagyobbító műtét alkalmával?

Kombinált plasztikai sebészeti műtétek

Néhány esetben a megfelelő eredmény elérésének érdekében további beavatkozások kellhetnek, így akár kombinált műtéti beavatkozás is végezhető. Ilyenkor a nagyobbítás mellett történhet mellfelvarrás. A csökkent, sorvadt mirigyállomány következtében – melynek oka lehet fogyás, szülés utáni állapot többek között – a test különféle részei, köztük a mellek már nem tudják visszanyerni eredeti állapotukat. Annak érdekében, hogy megereszkedett, lógó állapotát korrigáljuk, a páciensek számára felkínáljuk azt a műtétet, mikor a mellnagyobbítást mellfelvarrással kombinálva hajtjuk végre.

Minőségi összehasonlítás és mellimplantátum árak

A fent leírt objektív tények után van még egy nagyon fontos kérdés, a különböző implantatumok közötti minőségi összehasonlítás.

Ezidáig azonban szubjektív, mivel csak a mellimplantátum gyártók által kiadott tájékoztató anyagokra támaszkodhatunk. Hallhatunk prémium implantátumokról, melyek magasabb minőségii fokozatot ígérnek. A gond azonban az, hogy sosem készültek kiterjedt, különböző gyártmányokat több szempontból, és hosszútávon összehasonlító független tanulmányok. Azt sem tudjuk, hogy mitől prémium egy implantatum. Az árától? Az viszont mitől magasabb? Az előállítás költségétől? A tengerentúliaknál a szállítási és VÁM költségek hozzáadódása miatt? Netán a forgalmazók magasabb haszonkulcsa miatt? Ezekre még nincsenek válaszaink, de reméljük, hogy hamarosan megkapjuk őket.

Íme néhány további kérdés-válasz mellimplantátum témában.

Az árakat illetően több dologból tevődik össze végül, hogy mennyibe fog kerülni a mellnagyobbítás. Amint azt már bemutattuk, többféle megoldás létezik eltérő implantátumokkal. Ennek fényében, ha kíváncsi rá, mennyibe kerül majd a műtét az Ön esetében, forduljon hozzánk bizalommal, hogy egy konkrét tervezetet tudjunk készíteni Önnek!