Mellfelvarrás

Milyen esetekben válhat szükségessé a mellfelvarrás?

A mell megereszkedésének lehetséges okai

A női mell az életkor változásával veszít feszességéből, megereszkedik. Egyrészt a bőr rugalmassága csökken, de jelentős változás következhet be szülést vagy akár abortuszt követően is. A terhesség alatt ugyanis a hormonok hatására a mell mirigyállománya megduzzad, felkészül a tej termelésére a baba számára.

Mellfelvarrás a szülés után

A szülés után ez a tejtermelés rendszerint el is kezdődik. Miután megszűnt a tejtermelés, illetve a terhesség művi vagy spontán megszakítását követően a mirigyállomány nem az eredeti állapotára áll vissza, hanem mérete csökken, sorvad. A kitágult bőr flexibilitásának köszönhetően egy bizonyos mértékig ezt ki tudja egyenlíteni összehúzódással (mint ahogyan például a hasnál teszi), de akiknél ez a rugalmasság kisebb, illetve a sorvadás nagyobb mértékű, a megereszkedés óhatatlanul bekövetkezik, melyet mellfelvarró műtéttel korrigálni lehet. Ennek mértéke a fent említett komponensektől, valamint az emlő eredeti nagyságától is függ. A megereszkedés terjedelme gyakori fogyást, hízást követően is jelentős lehet.Ezek alapján 4 fő stádium különíthető el:

 • Az emlőbimbó az áthajlási redő (ahol az emlő alsó íve találkozik a mellkassal) felett található.
 • Az emlőbimbó (mamilla) az áthajlási redő magasságában van.
 • Az áthajlási redő alatt helyezkedik el.
 • Az emlőbimbó már lefelé néz.

Tehát a változás során tulajdonképpen az áthajlási redő-mamilla távolsága nő, illetve a mamilla kerül egyre lejjebb. A mellfelvarrás során a mamillát kell feljebb helyezni, illetve fent említett távolságot csökkenteni.

Mellfelvarrás előtte – utána képek

A mellfelvarrás típusai

A mellfelvarrás 3 leggyakrabban használt műtéti típusai a következők:

 • Az emlőudvar körül a bőrt gyűrű alakban eltávolítjuk. Ez az eljárás jár a legkevesebb heggel, azonban csak ritkán alkalmazható (úgynevezett tubularis (cső alakú) emlőknél, ahol kis alapon helyezkednek el és hosszúkás az alakjuk) mellfelvarrás típus, mivel nem megfelelő esetben választva ezt a műtéti formát, lelapított, rossz formájú emlőt eredményezhet.
 • Az emlőudvar körüli és az alatta elhelyezkedő területekről úgy távolítunk el bőrfelesleget (melynek formája gomba alakra hasonlít), hogy utána az emlőudvar körül, és függőlegesen alatta helyezkednek el hegek. A függőleges heg valamivel vastagabb lehet az átlagosnál e műtét esetében.
 • A hagyományos, (fordított “T” alakú) metszésvezetés során az emlőbimbó körül, függőlegesen, valamint vízszintesen, az áthajlási redőben keletkezik heg. Megfelelő választás esetén mindhárom mellfelvarró technikával kitűnő eredmények érhetőek el.

Mellfelvarrás műtét menete és szövődmények

A mellfelvarrás műtét

A beavatkozás altatásban történik, altatóorvosi kivizsgálás előzi meg, komplikációmentes esetben a beavatkozást követő napon lehet hazamenni. A mellfelvarrás utáni varratszedés a 2. hét végén történik, 4 hétig éjjel-nappal, azt követően 2 hétig nappal kell melltartót hordani. A hegek fokozatosan elhalványodnak, optimális esetben bizonyos idő elteltével alig láthatóak. Kímélő életformát kell folytatni az első hónapban, ezt követően fokozatosan vissza lehet térni az előző életformára, sportolásra.

Mellfelvarrást követő (leggyakoribb) szövődmények

 • vérzés
 • gyulladás
 • beidegzési zavar
 • bőr és szövetelhalás
 • sebgyógyulási zavar