Free cookie consent management tool by TermsFeed

Mellkisebbítés

Mellkisebbítés

Míg a nők nagyobb részének az átlagosnál kisebb mellek okoznak önértékelési problémát, vannak olyanok is, akik számára a túl nagy méretű keblek nehezítik meg a mindennapokat. Örökletes tényezők, hormonhatás, elhízás következtében az emlő zsírszövete, illetve mirigyállománya megnövekedhet. A mellkisebbítő műtét segítség abban, hogy csökkentsük a túlzott fizikai terhelés okozta egészségügyi problémákat, amit a testalkathoz képest aránytalanul nagy mellek okozhatnak.

Mikor indokolt a mellkisebbítés, mikor érdemes a műtétet választani?

A túlzottan nagy mellek miatt gyakran nem csak gátlásokkal kell együttélni a hölgyeknek, hanem hátfájást, gerincproblémákat is tapasztalhatnak. Ezek a páciensek a sportolás és az öltözködés terén egyaránt hátráltatva lehetnek. A megnövekedés mértéke különböző lehet. Egyes esetekben olyan nagy mértékű, hogy hátfájást, higiéniai problémát okozhat, és a mindennapi életet is megnehezítheti. Ilyenkor a mellkisebbítés műtéti megoldás indokolt lehet.

Abban az esetben, ha a mell növekedése folyamatos, a pubertás kor befejezte után is, hormonvizsgálatot kell végeztetni, mivel a műtét elvégzése után is tovább növekedhet a mell, bizonyos idő elteltével ugyanolyan problémákat okozhat. A mellkisebbítés műtéti eljárás gyakorlatilag olyan, mint a mellfelvarrásnál, azzal a különbséggel, hogy nem csak a bőr, hanem a zsír- és mirigyszövet bizonyos százalékát is eltávolítjuk. Ezért tehát amennyiben ilyen problémák merülnek fel, nem csupán korrekciós műtétet végzünk, hanem a beavatkozás során a mellállomány egyik részét is eltávolítjuk. A mellkisebbítés műtétre akkor ajánlott sort keríteni, amikor már a gyerekvállalás után van a páciens, ugyanis a szoptatás alatt és után is változnak még a keblek formái.

Milyen méretű mellek esetében lehetséges mellkisebbítő műtétet végezni?

Lényegében nincs konkrét méret, ami fölött vagy akár alatt ne lenne lehetőség a beavatkozás elvégzésére. Az orvosi szaktanácsadás arra való, hogy az orvos és páciens megvitassák, átbeszéljék a műtéttel kapcsolatos megoldásokat, annak indokát és azokat a problémákat, amelyeket a dús keblek okoznak.

Mi történik az első konzultáción?

A kívánt eredmény elérése érdekében szükség van a műtét előtti konzultációra, ahogy a plasztikai sebész megmutatja, hogy milyen lehetőségek segítségével valósítható meg a kitűzött cél, és hogy milyen lesz majd így a végeredmény. A klinikán végzett műtétekről galéria fotókat tudunk bemutatni az előtter-utána állapotokról. Itt ebben a fázisban kerül ismertetésre az is, hogy miféle műtét technikákat alkalmazunk, valamint ezután azt is bemutatjuk, hol fognak elhelyezkedni a műtéti hegek és várhatóan milyen lesz a végleges áallpot, melyet elérhetünk ezzel a plasztikai műtéttel.

Nagyon fontos, hogy elkerüljük az esetleges kockázatokat, így az kockázati tényezők kiszűrése érdekében szükséges az előzetes vizsgálatok elvégzése is. Fel kell mérni, hogy nincs-e a páciensnek valamilyen egészségügyi problémája, mely hatással lenne a beavatkozásra. Ez a teljes körű kivizsgálás tartalmazza a laborvizsgálatokat, EKG és röntgen felvételeket, illetve mammográfia és ultrahang készítését is.

Hogyan segítheti a műtétre való felkészülést?

Bizonyos életviteli tanácsok betartásával készülhet fel a műtétre. Saját érdekében egészséges életmód, kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozás és bőséges vízfogyasztás javasolt a műtét előtti időszakban. Ezek mind felgyorsíthatják a gyógyulást és csökkentik a lehetséges kockázatokat. A dohányzásról legalább időszakosan le kell szokni és nem szabad alkoholt fogyasztani a beavatkozást megelőző napokban. Különböző vitaminok, nyomelemek fogyasztása javasolt, illetve tilos az aszpirin és olyan természetgyógyászati szerek alkalmazása, úgy mint például a ginko biloba, ami a véralvadást befolyásolja.

Mi történik a műtét alatt?

Az altatásban végzett mellkisebbítésnél a T-vonalban történő bemetszést alkalmazzuk, vagyis a mellbimbó udvara körül, a bimbó körüli részen ejtünk egy bemetszést, ezután a mellbimbótól függőleges irányban haladunk. Ttána a bemetszés egy vízszintes vágással végződik a mell alatti redőben. Következik a zsírszövet -, a mirigyállomány egy részének -, valamint a felesleges bőr eltávolítása. Ezt követi a további formázás, ahol a sebész a megmaradt mirigyállományból alakítja ki a megfelelő formát és méretet. A mellkisebbítés beavatkozás végén a bimbók pozícionálása marad vissza, amely szintén hozzájárul a tökéletes esztétikai eredményhez. Mindig minden eset egyedi, ezért is lényeges, hogy az első találkozás alkalmával az orvos alaposan megvizsgálja a melleket és az egyéni adottságok alapján, átgondoltan döntsön az eljárásról annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érhesse el a műtéttel. Lezáráskor a varratok a bőr alatti szöveteket és a bőr felületét zárják le. A mellműtét két és fél, három órát vesz igénybe.

Mellkisebbítés szövődmények

A szövődmények ugyanazok, mint a mellfelvarrás esetében, azonban a mellplasztikai műtétek közül a mellkisebbítéses műtét jár a legtöbb komplikációval. Ezért is fontos minden tanácsot megfogadni és a megbeszéltek szerint eljárni. Előfordulásuk egyenes arányban áll a mell nagyságával és az eltávolítandó szövet mennyiségével. A bőr és szövetelhalás gyakrabban fordul elő, mint a többi mellműtét esetén.

A mellkisebbítés után

A gyógyulás és a mellkisebbítés műtét utáni teendők szempontjából nincs különbség a többi mellplasztikai műtéthez viszonyítva. A műtétet követően egy éjszakát bent kell töltenie a klinikán megfigyelés alatt. A műtéti területet egy hétig nem érheti víz, 1-2 hónapig pedig speciális melltartót kell viselni. Az első néhány hétben minden megerőltető tevékenységet hanyagoljon, csak fokozatosan térjen  vissza a megszokott életmódjához. Körülbelül egy hónap után könnyű testmozgást is lehet már végezni. A szolárium és szauna kerülendő több héten át! A látható hegek gyógyulási ideje kb. 6 hónap, a bőr alattiak körülbelül egy éves gyógyulási időt igényelnek. A mell végleges formáját fél év  alatt nyeri el. Minden egyéb tájékoztató információt átadunk a plasztikai beavatkozás előtt, nem szükségszerű blog bejegyzésekre hagyatkoznia – mindenben segítünk, támogatjuk a műtét sikerét és a gyógyulást.

Ajakfeltöltés, lézeres kezelések és egyéb plasztikai műtétek kapcsán kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!