Mellkisebbítés

Örökletes tényezők, hormonhatás, elhízás következtében az emlő zsírszövete, illetve mirigyállománya megnövekedhet.

A megnövekedés mértéke különböző lehet. Egyes esetekben olyan nagy mértékű, hogy hátfájást, higiéniai problémát okozhat, és a mindennapi életet is megnehezítheti. Ilyenkor a mellkisebbítés műtéti megoldás indokolt lehet.

Abban az esetben, ha a mell növekedése folyamatos, a pubertás kor befejezte után is, hormonvizsgálatot kell végeztetni, mivel a műtét elvégzése után is tovább növekedhet a mell, bizonyos idő elteltével ugyanolyan problémákat okozhat. A mellkisebbítés műtéti eljárás gyakorlatilag olyan, mint a mellfelvarrásnál, azzal a különbséggel, hogy nem csak a bőr, hanem a zsír- és mirigyszövet bizonyos százalékát is eltávolítjuk.

Mellkisebbítés szövődmények

A szövődmények ugyanazok, mint a mellfelvarrás esetében, azonban a mellplasztikai műtétek közül a mellkisebbítéses műtét jár a legtöbb komplikációval. Előfordulásuk egyenes arányban áll a mell nagyságával és az eltávolítandó szövet mennyiségével. A bőr és szövetelhalás gyakrabban fordul elő, mint a többi mellműtét esetén. A gyógyulás és a műtét utáni teendők szempontjából nincs különbség.