BLOG

Plasztikai műtétek egészségügyi problémák mellett

Lehet, hogy már régóta gondolkodsz valamely plasztikai műtéten, de egészségügyi okok miatt nem mered bevállalni? Dr. Urszán Albert most egészségügyi szempontból közelíti meg a témát, és elmagyarázza, mik azok a legfontosabb tényezők, amelyek befolyásolhatják a műtét lehetőségét.

A plasztikai műtétek, mint a mellplasztika (beleértve a mellnagyobbítást, mellfelvarrást, mellkisebbítést), hasplasztika, zsírleszívás vagy akár az arcplasztika, luxusműtéteknek számítanak. Nem azért, mert drágák, hanem mert egészséges embereken végzik el őket, és nem lenne muszáj elvégezni ezeket a beavatkozásokat. Ezért a műtéti kockázatot a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni. Még a legkisebb egészségügyi probléma, például egy enyhe megfázás is a műtét elnapolásához vezethet. Az erős dohányzás, bizonyos fokú cukorbetegség, véralvadási zavarok, egyes immunbetegségek, vagy az általános egészségi állapot nem megfelelő volta kizáró ok lehet. Gyakran az alapbetegséget kezelő szakorvos véleményét is kikérjük a műtét elvégezhetőségével kapcsolatban.

Ciszták esetén is lehetségesek a mellplasztikai beavatkozások, beleértve a mellnagyobbítást, mellfelvarrást és mellkisebbítést. Bizonyos nagyságú ciszták esetén nincs szükség másra, csak évente ultrahang vizsgálattal ellenőrizni őket. Ha a ciszta egy meghatározott méretet elér, a mellplasztika előtt aspirációs tű biopszia (ATB) javasolt. Ennek során a cisztából, illetve más típusú jóindulatú elváltozásból szövettani mintát veszünk, amelyet szövettani vizsgálatra küldünk. A műtét tervezésénél figyelembe vesszük az eredményeket és az elváltozás nagyságát.

Sokáig tartotta magát az az elmélet, hogy a menstruáció alatt a szövetek vérzékenysége nagyobb, és az immunrendszer ellenállása csökken. Mindmáig nem bizonyított, hogy ez akkora mértékű, hogy befolyásolni tudná a plasztikai sebészeti beavatkozások eredményét. Tehát bár ez egy olyan tényező, amit figyelembe kell venni, azért nem ez a döntő a műtét időpontjának megválasztásánál.

A plasztikai műtét nagyszerű módja lehet annak, hogy javítsd megjelenésedet és növeld önbizalmadat, de mindig az egészséged az elsődleges szempont. Ha komolyan gondolkodsz egy beavatkozáson, konzultálj szakemberrel, hogy megalapozott döntést hozhass. Maradj informált és hozd meg a legjobb döntést az egészséged érdekében!

Dr. Urszán Albert plasztikai sebészhez bármikor bejelentkezhetsz egy ingyenes személyes konzultációra itt: